Bekijk het origineel

Nederland leidt NAVO in Macedonië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland leidt NAVO in Macedonië

2 minuten leestijd

SKOPJE (AP) - De NAVO zal haar vredesmissie in Macedonië vier maanden verlengen tot oktober, zo heeft de alliantie gisteren bekendgemaakt. Vrijwel zeker neemt Nederland eind juni de leiding over het 700 man sterke NAVO-regiment over van Duitsland.

Het is de vierde keer dat de vredesmissie is verlengd, ditmaal op verzoek van de president van Macedonië, Boris Trajkovski.

In september vorig jaar is met de missie begonnen, na een zes maanden durend conflict tussen het Macedonische regeringsleger en Albanese rebellen. De NAVO-soldaten ondersteunen zo'n honderd civiele vredesbewakers die de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar het gebied hebben gestuurd.

De vredesmissie is verlengd omdat de stabiliteit van Macedonië nog steeds wordt bedreigd door incidentele uitbarstingen van geweld en aanhoudende spanningen. In het land zijn ook nog 1300 NAVO-soldaten aanwezig die meewerken aan de grotere missie die is gericht op de aangrenzende Servische provincie Kosovo.

Het besluit de vredesmissie in Macedonië te verlengen, valt samen met een bezoek van de Militaire Raad van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel aan de regio. De bestuursraad, het hoogste militaire orgaan van de alliantie, wil het verloop van de missies in zowel Macedonië als Kosovo onderzoeken en zal zich laten inlichten over de mogelijke toekomstige ontwikkelingen in het gebied.

De Albanezen maken eenderde deel uit van de 2 miljoen mensen tellende bevolking van Macedonië.

Aan de etnische strijd kwam vorig jaar augustus een eind na westerse inmenging. De partijen sloten een vredesovereenkomst die de Albanezen meer rechten beloofde, op voorwaarde dat de Albanese rebellen hun wapens inleverden. Dit gebeurde onder toeziend oog van duizenden NAVO-militairen die opgevolgd werden door een kleinschalige missie die de orde in het land moest stabiliseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nederland leidt NAVO in Macedonië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken