Bekijk het origineel

Straffeloos mishandelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Straffeloos mishandelen

3 minuten leestijd

Dat de politie niet meteen uitrukt om de dader op te sporen wanneer je komt melden dat ze je fiets gestolen hebben, is inmiddels algemeen bekend. Maar dat ook in geval van zware mishandeling de politie (althans de Rotterdamse politie) niets met de aangifte doet, zelfs niet wanneer er concrete aanwijzingen zijn omtrent de daders, is voor veel Nederlanders toch nieuw. En tegelijkertijd schokkend.

Wanneer je op straat mishandeld wordt, is dat immers een ernstige aantasting van je lichamelijke integriteit. Ook als je er geen blijvend nadelige gevolgen van overhoudt, tast zo'n gebeurtenis je gevoel van veiligheid aan. In een beschaafde maatschappij moet het toch niet mogelijk zijn dat de politie daar gewoon aan voorbijgaat.

Voor de 45-jarige Rotterdammer die dit overkwam was het een reden om een officiƫle klacht in te dienen. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat de zaak volop in de publiciteit kwam. Dat dit aan de orde komt ten tijde van de kabinetsformatie is bovendien mooi meegenomen.

Onvrede over de hoge criminaliteit was voor velen, met name in de regio Rijnmond, een reden om op de Lijst Pim Fortuyn te stemmen. Ook ten aanzien van de misdaadbestrijding vinden veel kiezers dat de Haagse politiek hen in de kou laat staan.

Vorig jaar was de politieregio Rotterdam-Rijnmond koploper wat betreft het aantal moorden. Uiteraard wordt daar veel mankracht in gestoken. Een moord is nu eenmaal erger dan een mishandeling. Maar als dat betekent dat alle woninginbraken en ook tal van gevallen van zware mishandeling niet meer in behandeling worden genomen, dan zit het goed fout. Dan is er duidelijk sprake van een tekortschietende politiezorg.

Gelukkig is de situatie in de rest van het land altijd nog een stuk beter. Maar Rotterdammers zijn ook Nederlanders en hebben evengoed als mensen in Stadskanaal of Zierikzee recht op een adequate politiebescherming.

Dat vereist meer politie, vooral ook meer politie op straat, meer cellen, strengere straffen en een grotere capaciteit van de rechterlijke macht om de zaken te behandelen. Het is geen leuk verhaal en het kost geld, maar het is wel onvermijdelijk, willen we althans voorkomen dat aangiften van ernstige misdrijven wegens capaciteitsgebrek automatisch terzijde worden gelegd.

Daarnaast moet zeker de vraag gesteld worden wat de oorzaken zijn van de omvangrijke criminaliteit. Waarom is de situatie, zeker in de grote steden, in twintig jaar tijd zo verergerd? Dat heeft onder meer te maken met de geringe pakkans. Als die vrijwel nihil is, is in ieder geval een rem weg. Het toegenomen wapenbezit werkt eveneens geweldsbevorderend. Bekend is ook dat allochtonen een groot aandeel hebben in de criminaliteit. Geweld in en rond uitgaansgelegenheden heeft duidelijk te maken met alcoholmisbruik. Als men te veel op heeft, zijn ook wat dat betreft de remmen los.

Maar er is ook een algemeen verlies aan normbesef. Dat komt onder meer doordat de positie van gezin, kerk en school in onze moderne maatschappij verzwakt is. Binnen die kaders werden vroeger geboden en verboden bijgebracht. Ook wat dat betreft is er in de moderne maatschappij heel wat verloren gegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Straffeloos mishandelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken