Bekijk het origineel

VN afwachtend over rol in Colombia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VN afwachtend over rol in Colombia

2 minuten leestijd

NEW YORK/BOGOTA - De Verenigde Naties zullen het verzoek van de aanstaande Colombiaanse president Alvaro Uribe om een rol te vervullen bij het tot stand brengen van vrede in zijn land met "zorg en belangstelling" behandelen. Dat heeft de woordvoerder van secretaris-generaal Kofi Annan gisteren in een verklaring laten weten.

De speciale VN-gezant James LeMoyne heeft in het verleden een rol vervuld bij de mislukte vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging. De nieuwe president Uribe heeft aangekondigd met harde hand een eind te zullen maken aan de slepende guerrilla in zijn land. De rebellenbeweging FARC heeft gisteren in een verklaring op de 38e verjaardag van het begin van de guerrilla gezegd bereid te zijn tot nieuwe onderhandelingen. De verklaring vermeldde echter niets over een wapenstilstand die Uribe heeft geëist alvorens met de rebellen te onderhandelen.

Uribes voorganger Andres Pastrana heeft de guerrillabeweging lange tijd ongemoeid gelaten, totdat de vredesbesprekingen enkele maanden geleden definitief mislukten. Volgens militaire bevelhebbers hebben de rebellen die periode van rust vooral gebruikt om hun strijdkrachten te versterken.

De strijd in Colombia kost gemiddeld 3500 mensenlevens per jaar. Gisteren vielen een dode en vijf gewonden bij een wegversperring die rebellen hadden opgeworpen op een weg naar een populair toeristenoord ten noorden van Bogotá. In de hoofdstad zelf raakten vijf mensen gewond toen een kleine lading explosieven ontplofte in een auto nabij de ingang van een levensmiddelenopslagplaats in het centrum. In Colombia's tweede stad Medellin werd tijdens een vuurgevecht tussen rechtse paramilitairen en linkse guerrillastrijders een jong meisje door een verdwaalde kogel gedood.

In het zuiden en het noordwesten van Colombia hebben gevechten tussen rebellen en het leger gisteren dertien levens geëist. Colombiaanse troepen doodden zeven strijders van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) in Remedios, in de provincie Antioquia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

VN afwachtend over rol in Colombia

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken