Bekijk het origineel

Arafat tekent blauwdruk grondwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arafat tekent blauwdruk grondwet

2 minuten leestijd

RAMALLAH - De Palestijnse president Yasser Arafat heeft deze week na vijf jaar vertraging een wet ondertekend die de basis moet vormen voor een grondwet. Dit is gisteren bekend geworden. De VS en de EU zetten een diplomatiek offensief in om verdere hervormingen in de Palestijnse Autoriteit te stimuleren.

Arafat ondertekende de zogeheten Basiswet afgelopen dinsdag. Een woordvoerder zei dat de wet onderdeel is van de hervormingen die Arafat twee weken geleden aan het parlement toegezegde.

De wet bepaalt dat de Palestijnse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen en regelt de scheiding tussen de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. De politieke en individuele rechten van burgers worden gegarandeerd en beperkende maatregelen tegen de pers zonder gerechtelijke basis verboden. Verder bepaalt de wet dat de rechtspraak onafhankelijk is en dat de president kan worden afgezet als een rechtbank hem schuldig bevindt aan een misdrijf en tweederde van het parlement voor afzetting stemt.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns sprak Arafat gisteren in Ramallah. Na afloop van het gesprek zei Burns dat hij onderhandelingen over de oprichting van een Palestijnse staat zou steunen. In Washington zei de Amerikaanse president George Bush gisteren dat grotere veiligheid en een grotere mate van democratie de basis moeten vormen voor de Palestijnse staat die hij graag naast Israël zou zien.

Eerder gisteren had Burns in Caïro een ontmoeting met de Egyptische president Hosni Mubarak over het vredesproces in het Midden-Oosten en de noodzaak van hervormingen in de Palestijnse Autoriteit. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana, die gisteren ook met Mubarak sprak, brengt morgen een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Naar eigen zeggen zal hij met Arafat bespreken hoe de EU kan helpen bij de wederopbouw van de Palestijnse infrastructuur en het staatsbestel.

Mubaraks hoogste politieke adviseur Osama el-Baz vertrekt vandaag naar Jeruzalem, waar hij volgens Arabische diplomaten met onder anderen premier Sharon van Israël gaat praten over de hervorming en vereniging van de verschillende Palestijnse veiligheidsdiensten. Ook brengt El-Baz een bezoek aan Arafat.

Arafat ontving gisteren behalve Burns ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. CIA-directeur George Tenet gaat dit weekeinde eveneens naar het Midden-Oosten.

Het Israëlische leger trok vannacht het vluchtelingenkamp Balata aan de rand van de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever binnen. Ooggetuigen zagen verscheidene pantservoertuigen het kamp in rijden.

De vooraanstaande Palestijnse wetenschapper Abdel-Sattar Qassem kondigde gisteren officieel aan in de race te zijn om Yasser Arafat op te volgen als president.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Arafat tekent blauwdruk grondwet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken