Bekijk het origineel

Mug jaagt op mens, mens jaagt op mug

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mug jaagt op mens, mens jaagt op mug

Effectiviteit afweer- en huismiddelen loopt nogal uiteen

6 minuten leestijd

Het jachtseizoen is weer geopend. Van de mug op de mens en van de mens op de mug, welteverstaan. Openstaande ramen en deuren geven de insecten vrije toegang. Aan het kleinste kiertje lijken ze genoeg te hebben. Vanuit het niets doemen ze op, net op het moment dat je in slaap dacht te vallen. Op zoek naar mensenbloed. Niet alle afweermiddelen doen wat ze beloven.

Overdag zijn het fragiele diertjes, met dunne vleugels en wankele poten. 's Avonds in bed lijken ze te zijn veranderd in goed uitgeruste gevechtshelikopters die hun slaperige prooi met hun welgemikte aanvallen en doordringende gezoem soms tot wanhoop weten te drijven. Eén mug in de slaapkamer kan de nachtrust al danig verstoren. Laat staan als een hele zwerm er zijn intrek lijkt te hebben genomen. En dat een zomer lang.

Er zijn vele soorten muggen. Alleen steekmuggen hebben het op mensen voorzien. En dat geldt dan ook nog alleen voor zwangere vrouwtjes van deze soort, omdat ze mensenbloed nodig hebben. Zij zijn dus de bron van de nachtelijke overlast.

Over muggen doen vele verhalen de ronde. Mensen met 'zoet bloed' zouden er meer last van hebben. Ze zouden afkomen op brandende lampen, dus niet in bed lezen met het licht aan en het raam open. Volgens Milieu Centraal is dat allemaal niet waar. Muggen worden aangetrokken door lichaamswarmte en -vooral- lichaamsgeur. Buiten op afstand een lamp aandoen om muggen van het terras weg te lokken heeft dus niet zo veel zin.

Bacteriën op de huid zorgen voor een luchtje dat van verre door de scherpe neus van de vrouwtjesmug wordt opgemerkt. Vandaar dat een groot aantal afweermiddelen gebaseerd is op het misleiden van deze reukorganen.

Lavendel

Niet dat de middelen die worden aanbevolen allemaal even effectief zijn. Er wordt bijvoorbeeld wel gezegd dat de geur van lavendel muggen op afstand houdt. Bewezen is het niet, maar proberen kan natuurlijk altijd. In Nederland betekent een muggenbeet een rode plek en een paar dagen jeuk. Voor ernstige aandoeningen als malaria hoeven we niet te vrezen, dus een beetje experimenteren kan geen kwaad.

Een veel gepropageerde stof is citronella. Deze wordt op allerlei manieren aangeboden, onder andere als stick en als olie. Volgens Milieu Centraal werkt citronella wel, maar kort. Na een kwartiertje is het effect verdwenen. Wie zich ermee heeft ingesmeerd, kan dus aan de gang blijven. Maar er zijn ook citronellakaarsen en -verdampingsapparaten, ook wel stekkers genoemd. Die werken zolang ze branden of ingeschakeld zijn.

Een onschuldig huismiddel is een citroengeranium in het raamkozijn. Het is echter de vraag of het realistisch is om daar veel van te verwachten. De geur die de plant verspreidt, is waarschijnlijk te zwak om een hele ruimte mugvrij te houden. "Citroenplant (citroenmelisse) en alsem en andere planten waar muggen niet van houden, beschermen vermoedelijk alleen zichzelf tegen muggen. De geur is niet sterk genoeg om ook úw omgeving mugvrij te houden", aldus Milieu Centraal. Dat geldt dus ook voor planten die met het oog op het verdrijven van insecten in de tuin worden gezet.

Een krachtiger stofje is eucalyptusolie. Milieu Centraal stelt dat het zelfs net zo lang effectief is als producten met de chemische stof deet: wie zich ermee insmeert, mag rekenen op acht uur werking. Probleem is dat dit middel de slijmvliezen kan irriteren. Er zijn ook verdampers met eucalyptus leverbaar, die eveneens effectief zijn.

Nadelige gevolgen

Ook de chemische stof deet richt zich op het reukorgaan van de zwangere vrouwtjesmug. Deet wordt verwerkt in allerlei producten, variërend van lotions en sticks tot verstuivers en sprays. Het is een stof die de slijmvliezen irriteert. Mensen met ademhalingsproblemen kunnen er nadelige gevolgen van ondervinden. Inslikken moet worden voorkomen. Wie voor een middel met deet kiest, moet er wel voor zorgen dat ieder stukje onbedekte huid wordt ingesmeerd.

Deet is een stof die in 1948 door het Amerikaanse leger is ontwikkeld om manschappen die naar Azië werden uitgezonden te beschermen tegen door insecten overgebrachte ziekten. De stof wordt al sinds eind jaren '50 in consumentenproducten verwerkt.

Bloedvlekken

De mug doden is een definitieve oplossing. Dat kan met een vliegenmepper of -als die zoek is- eventueel met een pantoffel of wat er verder maar voor handen is. Wie geen zin heeft in (bloed)vlekken op het behang, zou ook de stofzuiger ter hand kunnen nemen.

Minder omslachtig is naar de winkel stappen en een spuitbus of een spiraal kopen waar de mug niet tegen bestand is. Het eerste middel wordt door een druk op de knop in de ruimte verspreid. In het tweede geval moet de spiraal worden aangestoken om de stof in een vertrek te verspreiden. Voor beide geldt dat niet iedereen het een prettig idee zal vinden om in een aldus behandelde slaapkamer te gaan slapen. En bij alle meer agressieve middelen is het waarschijnlijk zo dat de drempel om er een baby- of kinderkamer mee te behandelen nog hoger zal zijn.

"Als u in een echt muggengebied woont, loont het om te investeren in horren", denkt Milieu Centraal. "Heeft u incidenteel last van muggen dan is een klamboe een goede keus. Dit is beter dan iedere avond insmeren of een antimuggenstekker aanzetten.

Als u buiten mugvrij wilt zitten, kunt u een citronellakaars proberen. In een muggengebied zult u moeten investeren in een terras dat met horren kan worden gesloten. Huismiddeltjes zoals sterk geurende planten tegen muggen zijn niet effectief genoeg." De blote huid zo veel mogelijk bedekken, is ook een effectieve aanpak, maar wordt niet expliciet genoemd. Alhoewel onder sommige omstandigheden de overlast zo groot kan zijn dat waarschijnlijk alleen een burka -waar het lichaam van top tot teen onder schuilgaat- afdoende is.

Stilstaand water

Voorkomen is ook wat muggenoverlast betreft beter dan genezen, adviseert de Plagen Preventie Dienst in Wageningen. Het gaat volgens deze instantie om het meest geziene ongedierte in huis. Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Omdat de larven van muggen zich ontwikkelen in ondiep en stilstaand water, is het zaak het vóórkomen daarvan zo veel mogelijk in te dammen. Water dat een week stilstaat, is al verdacht. De Plagen Preventie Dienst noemt als risico's voor dergelijke broeinesten van muggen emmers, bloembakken en dakgoten. Als er in de tuin een vijver aanwezig is, verdient het aanbeveling er vissen in uit te zetten: die voeden zich met muggenlarven.

Een andere advies is om slaapvertrekken overdag flink te ventileren. Als ramen en deuren tegen elkaar openstaan, zullen muggen zich uit de voeten maken. Ze houden niet van tocht en frisse lucht. Vervolgens is het verstandig om 's avonds voor het slapen gaan de ramen dicht te doen. Een hor plaatsen kan ook. En wie daar niet over beschikt, zou een klamboe aan het plafond kunnen hangen. Het is even wennen, maar voor een mug is zo'n gaasachtige tent een onneembare vesting.

Saillant detail is dat bevruchte vrouwtjesmuggen als ze de kans krijgen graag binnenshuis overwinteren. Bijvoorbeeld in de kelder, maar andere beschutte en vochtige hoekjes zijn ook in trek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Mug jaagt op mens, mens jaagt op mug

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken