Bekijk het origineel

Banengroei in Verenigde Staten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Banengroei in Verenigde Staten

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen. Exclusief de agrarische sector nam het aantal banen met 41.000 toe in vergelijking met april, terwijl de werkloosheid daalde van 6 procent naar 5,8 procent van de beroepsbevolking.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt. De banengroei, die in doorsnee overeenkwam met de verwachtingen, is de grootste toename sinds februari vorig jaar. De Amerikaanse werkloosheid daalde voor het eerst sinds drie maanden. Analisten hadden een lichte stijging verwacht tot 6,1 procent.

De toegenomen werkgelegenheid duidt op economisch herstel van de Verenigde Staten. Volgens analisten is het echter nog te vroeg om te zeggen dat 's werelds grootste economie op de goede weg is. De afgelopen weken was deze onzekerheid duidelijk zichtbaar op de Amerikaanse beursvloeren, waar de aandelenkoersen vooral daalden. Ook de dollar is onder druk komen te staan als gevolg van twijfels over de kracht van de economie in de VS.

In april was er een banengroei van 6000. Dit aantal is wel minder dan een eerdere opgave van het ministerie van Arbeid (43.000).

De dienstensector droeg in mei het meest bij aan de banengroei. Daar groeide het aantal arbeidsplaatsen met 68.000. Het aantal overheidsbanen nam met 14.000 toe. In de verwerkende industrie, een goede graadmeter voor de economische situatie in de VS, nam de werkgelegenheid echter met 19.000 banen af. Dit was wel de geringste afname sinds november 2000. Ook in de detailhandel was de situatie nog niet echt rooskleurig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Banengroei in Verenigde Staten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken