Bekijk het origineel

Vlaamse loodsen protesteren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vlaamse loodsen protesteren

2 minuten leestijd

VLISSINGEN (ANP) - Na de havenarbeiders protesteren nu ook de Vlaamse loodsdiensten tegen de voorgenomen liberalisering van de havenreglementen. Ze hebben het werk om middernacht neergelegd tot acht uur vanochtend.

Woordvoerder J. Waasdorp van de regio Scheldemonden van het Nederlandse Loodswezen verwachtte dat de actie voor de scheepvaart op de Westerschelde tot flinke vertraging zal leiden. De schade bleek vanochtend mee te vallen.

Per dag passeren zo'n 150 schepen Vlissingen. Van de schepen met een Belgische haven als bestemming wordt het overgrote deel begeleid door Vlaamse loodsen, de rest door hun Nederlandse collega's. Schepen die van en naar Nederlandse havens varen, worden volledig door Nederlandse loodsen bediend.

De Vlaamse loodsdiensten waar de loodsen, de vloot en de scheepvaartbegeleiding onder vallen, zijn vierkant tegen het plan van de Europese Commissie om het havenwerk te liberaliseren. Bedoeling van deze zogeheten Port Package is meer marktwerking te krijgen, met als gevolg lagere prijzen voor het havenwerk. De Vlaamse loodsdiensten zijn nu nog een overheidsdienst, maar moeten in het nieuwe plan worden geprivatiseerd.

Volgens de Vlaamse loodsen komt door de voorgestelde liberalisering de veiligheid van de scheepvaart in gevaar. Ze willen met de actie een waarschuwing afgeven in de richting van de raad van transportministers, die maandag over de Port Package vergadert. Ook de Nederlandse loodsdienst voor de regio Scheldemonden vreest dat de liberalisering ten koste gaat van de veiligheid. Waasdorp vindt blokkeren van de scheepvaart echter niet de juiste manier om dat kenbaar te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vlaamse loodsen protesteren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken