Bekijk het origineel

Rank, open en transparant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rank, open en transparant

4 minuten leestijd

Toen alleen z'n poten nog boven de grond uitstaken, waren het aantal bijnamen voor het gebouw al niet meer te tellen. Strijkijzer, glazen muiltje, voetbalschoen, klapschaats. Het ING-hoofdkantoor, dat gebouwd wordt langs de snelweg A10 in Amsterdam, lijkt overigens ook wel wat op een insect. Of op een helikopter

Hoe het ook zij, de ING heeft op het gebied van bijzondere gebouwen een reputatie hoog te houden in Nederland. Ooit verwierf het concern faam met het volgens antroposofische inzichten gebouwde hoofdkantoor in Amsterdam. Daarnaast bouwde dochter Nationale Nederlanden een spraakmakend gebouw over de A12 bij Den Haag en zette hetzelfde bedrijf de hoogste kantoortoren van Nederland neer op het Rotterdamse Weena.

En toen moest er een onderkomen ontworpen worden voor de staf van de ING in de hoofdstad. Een representatieve werkplek met ruimte voor zo'n 450 mensen. De ING wilde graag Nederlandse architecten een kans geven en koos het ontwerp van J. W. van Schooten en R. E. Meyer van het architectenbureau Meyer en Van Schooten te Amsterdam. Zij zetten een opzienbarend gebouw op papier, dat in het echt nog opzienbarender is. Er wordt door in architectuur geïnteresseerde automobilisten op de A10 bijna op een file gehoopt als ze in de buurt van het gebouw zijn aangekomen. Dat geeft namelijk volop gelegenheid om de voetbalschoen van glas eens wat beter te bekijken.

Het gebouw telt tien verdiepingen en staat op 9 meter hoge palen. De lengte van het pand is 138 meter, de hoogte net geen 50 meter. De leiding van ING wilde het graag helemaal anders doen dan concurrent ABN-Amro, die enkele honderden meters verderop langs de Amsterdamse Ringweg zijn hoofdkantoor heeft. Dat concern bouwde een klassiek ogend kantorencomplex, dat met z'n hoogte een van de beeldbepalende gebouwen van de Amsterdamse skyline is geworden. De daar gebruikte materialen, veel marmer, aluminium en glas, geven hét gebouw van dé bank een zeer degelijke en solide uitstraling. En juist dat wilde de ING nu eens een keer niet. Hun hoofdkantoor moest niet gesloten, maar juist transparant worden.

En dat wordt het. Het gebouw krijgt een dubbele huid van glas, omdat transparant en open zo dicht bij de snelweg anders moeilijk te realiseren is. Dus hebben de architecten een tweede huid ontworpen, zodat de werknemers gewoon de ramen open kunnen zetten zonder last te hebben van het geluid en de stank van de snelweg. De buitenste glazen huid, die het gebouw bij elkaar houdt, houdt bovendien alle narigheid buiten de deur. De binnenste schil van het gebouw krijgt openingen waarin bomen en planten kunnen groeien. Verder komen er door het hele gebouw heen tuinen waarin werknemers de buitenwereld kunnen ervaren.

Wat ING betreft, is het dus afgelopen met de gesloten bankcultuur. Het glazen muiltje wordt het toonbeeld van openheid, rankheid en doorzichtigheid. En het moet gezegd: het gebouw is in alles het tegendeel van het hoofdkantoor van ABN-Amro. Ook al is het ING-gebouw nog niet helemaal af en wordt er aan alle kanten nog druk aan gesleuteld, toch lijkt het nu al een beetje op een insect dat eventjes lijkt uit te rusten naast de snelweg. Een soort megahelikopter, die ieder moment weer het luchtruim kan kiezen. Het gebouw van de ABN-Amro staat daarentegen als een huis. Trots en verankerd. Niet aan de kant te krijgen.

Welk gebouw mooier is? Dat is een vraagstelling waarop het antwoord nooit gegeven kan worden. Omdat schoonheid erg persoonlijk is. Het ING-hoofdkant oor is, zoals een projectleider het ooit omschreef in een krant, "krankzinnig spectaculair." Dat is het ABN-gebouw heel duidelijk niet. Dat is veel meer indrukwekkend in z'n hoogte, omvang en massiviteit. Het is maar waar je van houdt.

Zeker is dat de creatie van Meyer en Van Schooten de tongen losmaakt. En dat doet de logoleeuw van de ING, die al keurig op de gevel is gemonteerd, bijna kwispelen van tevredenheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rank, open en transparant

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken