Bekijk het origineel

Een zwembad in de tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een zwembad in de tuin

Alle boodschappen in de kelder bij Jasper dreven na de hoosbui op het water

4 minuten leestijd

Een eigen zwembad in de tuin. Daar zullen veel kinderen van dromen. Maar als het een uur zó hard regent dat alles onder water staat, is het opeens een stuk minder leuk. Zeker als daardoor de auto stuk gaat. Of het parket. Hoewel... De ogen van Rick uit Rijssen stralen als hij over de harde regenbui praat.

Het was hun eerste schooldag, na een lange vakantie. Mariëlle en Corlinde uit groep 4 en Marjolein, Jasper en Rick uit groep 6 van de Haarschool in Rijssen mochten maandag vertellen wat ze hadden meegemaakt. Ze hoefden niet lang na te denken: alle vijf vertelden ze over het water.

Zondag viel er in Rijssen zo veel regen dat er op veel plaatsen in het dorp kelders onderliepen. In sommige huizen liep het water zelfs de woonkamer of de keuken in. Zoals bij Rick. "We moesten met onze laarzen aan naar de slaapkamer. Gelukkig lig ik boven in het stapelbed, want het bed van m'n broertje was een beetje nat."

Ook bij Marjolein thuis hadden ze veel last van de regen. "In de garage stond 2 meter water", vertelt ze. Dat ging heel snel. "Er stonden twee auto's van ons in. Die zijn nu allebei stuk." Ook andere spullen die er lagen, zijn kapot, zoals gereedschap en wat planken.

Corlinde had wat minder last van het water. "Alleen mochten we de wc niet doortrekken. Zouden we dat wel doen, dan zou er allemaal water naar boven komen." Bij Jasper thuis dachten ze dat ze er goed van afgekomen waren. Tot iemand een pot appelmoes wilde pakken. Jasper: "Alle boodschappen in de kelder dreven!"

Bij Mariëlle thuis viel de schade mee. "Dat komt omdat ons huis hoog ligt. We moeten drie trapjes op. Alleen in de wc lag een laagje water." Bij haar buren was het heel andere koek. "De meubels dreven daar door de kamer."

Brandweermannen

Mariëlle vertelde over hoe het zondag allemaal begon. "Toen ik wakker werd, regende het zo hard dat m'n kleine broertje er bang van werd. Later waren overal brandweermannen bezig om het water weg te pompen. Bij onze buren kwam een ploeg van de televisie filmen. Alles was heel anders dan normaal." Rick: "Rijssen was opeens beroemd. Dat vond ik wel leuk."

Het begon om ongeveer acht uur 's morgens te regenen. Toen de kinderen naar de kerk gingen, stond er overal al veel water. Rick: "We moesten een soort greppel overspringen waar allemaal water in stond. Mijn broertje sprong mis. Die had toen natte sokken. M'n moeder vroeg nog of hij niet naar huis ging, maar hij wilde toch mee naar de kerk."

Ook de kerkdienst was anders dan normaal. Marjolein: "Steeds werden er mensen weggeroepen. Vooral brandweermannen. Die moesten gaan pompen. Je zag dat veel vrouwen bang waren hoe het er buiten uit zou zien."

Voor de kinderen had het vele water ook leuke kanten. Rick: "Een buurmeisje ging zwemmen, zó voor de deur. Ze had haar kleren nog aan." Rick zelf heeft zich er niet aan gewaagd. "Het water stonk en er lagen allemaal vieze dingen in."

Mariëlle: "Toen het water weer iets gezakt was, mocht ik er lekker in stampen." Ook ging ze kijken hoe de brandweer het fietstunneltje vlak bij haar huis leegpompte. Mariëlle: "Dat stond helemaal vol water."

Corlinde: "Ook in de tuin was het heel nat. Dat was wel goed voor het gras. Mijn vader had zaterdags nog gemaaid, maar deze week moest het weer. Door de regen is het hard gegroeid."

Tsjechië

Niet alleen in Nederland, ook in andere landen van Europa hadden mensen deze week te kampen met wateroverlast. De leerlingen van de Haarschool volgen het nieuws over die landen nu extra goed. Rick: "In Tsjechië staat er wel 7 meter water in de straten." Marjolein: "Ook in Oostenrijk is het heel nat. Daar ben ik in mei nog geweest."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Een zwembad in de tuin

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken