Bekijk het origineel

Al-Jazeera toont video

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al-Jazeera toont video "van vliegtuigkapers"

2 minuten leestijd

DUBAI - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft gisteren een video-opname uitgezonden, waarop te zien zou zijn hoe de kapers van de vliegtuigen de aanslagen van 11 september voorbereiden.

De video laat onder meer mensen zien die handleidingen voor vliegtuigen bestuderen en een kaart van Washington, waarop iemand het Pentagon aanwijst. De gezichten van de mensen zijn onherkenbaar.

Volgens al-Jazeera gaat het om vier van de in totaal negentien kapers. De video zou ook het 'testament' zijn van een van de vier, Abdul-Aziz al-Omari, die iedereen dankt die hem heeft opgeleid en Osama bin Laden prijst. Hij laat ook weten dat dit een "boodschap is voor Amerika, dat moet ophouden met het steunen van Israƫl."

De opname zou gemaakt zijn in het Afghaanse Kandahar. Het is onduidelijk hoe de video in het bezit is gekomen van al-Jazeera, die zegt slechts een gedeelte van de band te hebben uitgezonden.

Al-Jazeera liet gisteren eveneens een geluidsopname horen, waarop de stem te horen zou zijn van Osama bin Laden, die de aanslagplegers van 11 september prijst. De zender liet gisteren een foto van Bin Laden zien, onmiddellijk gevolgd door de geluidsopname. Bin Laden looft de kapers van de vliegtuigen en noemt enkelen van hen bij naam. De mannen "hebben de loop van de geschiedenis veranderd en de (Arabisch-islamitische) natie geschoond van de smerige verraderlijke machthebbers", aldus Bin Laden.

Van Bin Laden zijn tot nu toe verscheidene opnames vertoond waarin hij de aanslagen prijst. Maar hij eist niet direct de verantwoordelijkheid op. Het is volstrekt onduidelijk waar Bin Laden zich bevindt en het is zelfs niet zeker of hij nog in leven is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Al-Jazeera toont video

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken