Bekijk het origineel

Kamer akkoord met minder Melkertbanen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer akkoord met minder Melkertbanen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt in met het plan van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om fors te snijden in het aantal Melkertbanen. De bewindsman verwacht niet dat er gedwongen ontslagen nodig zijn.

Garanties op dit punt wilde de staatssecretaris de Tweede Kamer gisteren echter niet geven. Op verzoek van de linkse oppositie was Rutte naar de Kamer gekomen om te debatteren over een circulaire aan de gemeenten waarin wordt opgeroepen de nog niet ingevulde en vrijkomende Melkertbanen niet in te vullen. Als gemeenten daaraan meewerken, zal het gemakkelijker zijn om gedwongen ontslagen te voorkomen.

De fracties van PvdA, GroenLinks en SP toonden zich gisteren zeer verontrust over het kabinetsvoornemen om fors te bezuinigen op de gesubsidieerde arbeid. Het gaat daarbij onder meer om stadswachten, tramcontroleurs en conciƫrges. De fracties vrezen dat de mensen teruggeworpen worden op de bijstand, waar ze soms jaren in zaten.

De regeringscoalitie van CDA, LPF en VVD stelde daar tegenover dat de Melkertbanen niet aan hun doel beantwoorden. De gedachte was dat de betrokkenen na verloop van enkele jaren in dienst zouden treden bij het 'gewone' bedrijfsleven. In de praktijk blijkt dat nauwelijks het geval te zijn.

De regering wil met de bezuiniging bereiken dat gemeenten creatieve manieren zoeken om langdurig werklozen op een andere manier aan een vaste baan te helpen. Daar is ook geld voor beschikbaar.

Rutte benadrukte gisteren dat niet alle gesubsidieerde arbeid verdwijnt. Op dit moment trekt de regering jaarlijks 2 miljard euro uit voor de Melkertbanen. Met ingang van volgend jaar zal dat 1,7 miljard zijn en aan het eind van deze kabinetsperiode 1,6 miljard euro. In banen uitgedrukt gaat het om een vermindering van ruim 18.000 arbeidsplaatsen. Overigens is eenderde daarvan op dit moment niet ingevuld.

De bewindsman ontkende dat hij de bezuinigingen sneller doorvoert dan in het regeerakkoord is overeengekomen. Vorige week hebben diverse media dat gemeld. "We houden ons exact aan de afspraken", zei Rutte gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kamer akkoord met minder Melkertbanen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken