Bekijk het origineel

Feike Asma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Feike Asma

3 minuten leestijd

Op de jongste bijeenkomst van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) liet Jaap Kroonenburg een aantal bewerkingen van Feike Asma horen. In zijn inleiding op het programma leek het alsof hij zich daarvoor een beetje verontschuldigde. Blijkbaar veronderstelde hij dat niet ieder van de aanwezigen zijn muzikale voorkeur deelde. Maar de scherpe kanten van de tegenstellingen in orgelminnend Nederland zijn er wat af, zoals Kroonenburgs aanwezigheid op de VOGG-bijeenkomst wel bewijst. Dat Asma's muziek de belangstelling van muziekliefhebbers waard is, bewijst Kroonenburg met de tweede cd in de serie "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma".

Bekende en minder bekende werken zijn op het schijfje vastgelegd. Het stramien is bekend. Neem als voorbeeld de langste bewerking van deze opname: negen minuten muziek over "Jezus neemt de zondaars aan". Een smeltend romantische inleiding met prachtige chromatische motieven in de begeleiding, dan een heldere staccato begeleiding in de linkerhand waar de melodie hoog bovenuit zingt. Natuurlijk moet het geheel vervolgens wat forser worden, dus enkele tongwerken gaan hun partijtje meeblazen, waarna een bewerking volgt met toccata-achtige gedeelten, afgewisseld met grootgrepige akkoorden. Na een opeenstapeling van sequensen volgt dan het grootse koraal, compleet met dubbel pedaal en aan het eind een heftig ronkende Bazuin 32-voet.

De cd bevat stuk voor stuk werken die heel dicht bij de koraalmelodie blijven. Voor de een is dat aantrekkelijk, voor de ander dreigt bij teveel herhaling de verveling. In ieder geval zet Jaap Kroonenburg de muziek van zijn leermeester integer neer. Alleen aan het slot, in de bewerking van "Alle roem is uitgesloten", heb ik het idee dat de organist te veel uitpakt door het opjagen van het tempo en het neersmijten van de akkoorden.

Het Garrels-orgel in de Groote Kerk van Maassluis laat zich op deze cd van z'n beste kant horen. Vooral de prachtige solostemmen, vol van zeggingskracht, zijn opvallend. Daarover zal iedereen het eens zijn. Over het veelvuldig gebruik van de tremulant kun je van mening verschillen. Persoonlijk heb ik na één keer ook wel door hoe gewelddadig die 32-voet kan klapperen. Tegelijk besef ik dat deze muziek een beetje vraagt om zulke effecten.

Jaap Kroonenburg is van plan de serie opnamen te vervolgen. Met het oog daarop wil ik twee wensen doen: Het zou fijn zijn als het booklet wat meer informatie gaf over de ontstaansgeschiedenis van de verschillende bewerkingen. Een grootheid als Asma verdient inmiddels wel dat er wat studie van zijn werken gemaakt wordt. Wat mij betreft zou het booklet ook iets mogen zeggen over de gebruikte registraties. Dat zal niet integraal kunnen, maar wel daar waar opvallende kenmerken van het orgel te horen zijn. De serie zal er interessanter door worden.

N.a.v. "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma 2; Garrels-orgel Groote Kerk Maassluis"; CD 1732.02.15; 12; ook verkrijgbaar via tel. 0180-516757.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Feike Asma

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken