Bekijk het origineel

Iedereen moet een offer brengen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iedereen moet een offer brengen

3 minuten leestijd

De begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat er geen misverstand over bestaan: de WAO is met stip prioriteit nummer één. Volgend jaar bereikt het aantal arbeidsongeschikten het miljoen. Dat was het getal dat oud-premier Lubbers begin jaren negentig de legendarische uitspraak "Nederland is ziek" ontlokte. Daarop volgde een harde ingreep in het WAO-stelsel.

Aan de zojuist aangetreden minister De Geus is nu de taak opnieuw drastisc h in te grijpen. "Het is nu of nooit", verklaarde de CDA-bewindsman tijdens de toelichting op zijn begroting.

Als eerste stap om de instroom van nieuwe (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten in te dammen maakte De Geus al bekend dat de loondoorbetaling bij ziekte per 1 januari 2003 wordt verlengd van een naar twee jaar.

Uiterlijk 1 juli volgend jaar moet het wetsvoorstel voor een nieuwe WAO naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Dat is de tweede stap.

En als derde wil De Geus uiterlijk 1 januari 2004 zo'n zeven tot tien zogeheten Arbo-convenanten hebben afgesloten met de sociale partners (werkgevers en werknemers). In die convenanten komen afspraken over ziekteverzuim en reïntegratie in bedrijfstakken die een belangrijke bijdrage leveren aan de instroom in de WAO.

De nieuwe WAO maakt (alleen voor nieuwe ziektegevallen!) onderscheid in graden van arbeidsongeschiktheid. Alleen wie volledig arbeidsongeschikt is, komt nog voor een uitkering in aanmerking. Wie gedeeltelijk arbeidsgeh andicapt raakt, moet samen met zijn werkgever op zoek naar een passende alternatieve baan. Als dat niet lukt, volgen WW en uiteindelijk bijstand.

De maatregelen -De Geus wil ze 1 januari 2005 laten ingaan- moeten ertoe leiden dat in 2006 de instroom van volledig arbeidsongeschikten in de WAO is teruggebracht met 40 procent, tot zo'n 25.000 gevallen per jaar.

De Geus kondigde verder aan dat hij, net als overigens het vorige kabinet, inzet op een grotere en langere arbeidsdeelname van ouderen. Het aantal drop-outs moet flink omlaag: in 2006 moet het aantal schoolverlaters zonder diploma met 30 procent zijn afgenomen. Om de combinatie arbeid en zorg te verbeteren, wil de bewindsman vanaf 2003 de "verlofknip" invoeren. Deze nieuwe regeling, een spaarpot-met-overheidsbonus voor onbetaald verlof, komt in de plaats van het mateloos populaire, maar voor de overheid veel te dure spaarloon.

Ook in de zogeheten in- en doorstroombanen, ofwel Melkertbanen, wordt het mes gezet. Gemeenten krijgen een budget (1,6 miljard euro) waarmee zij naar eigen inzicht hun bestand aan stadswachten, tramcontroleurs en verkeersregelaars kunnen onderhouden. Per saldo staat een vermindering van het aantal gesubsidieerde banen (nu in totaal ruim 90.000) met bijna 20.000 in 2003 in de begroting. Staatssecretaris Rutte (VVD) wil dit bereiken door niet-bezette banen open te laten en 'Melketiers' te laten doorstromen naar echt werk.

Ruttes collega-staatssecretaris Phoa (Emancipatie- en Familiezaken, LPF) kwam niet met cijfertjes op de proppen maar met een offensief. Om vrouwenmishandeling -niet in de laatste plaats in allochtone kring- tegen te gaan, komen er meldpunten bij gemeenten. Daarnaast gaan ambtenaren van verschillende ministeries de komende jaren bestuderen hoe zaken als vrouwenhandel en seksueel geweld te bestrijden. Phoa wil verder één instantie voor het innen van kinderalimentatie. Daarmee moet worden tegengegaan dat de overheid opdraait voor de kosten van kinderen omdat een ouder weigert alimentatie te betalen.

Voor de portemonnee ten slotte breken, zoals verwacht, mindere tijden aan. Gemiddeld gaan huishoudens er volgend jaar 0,7 procent in koopkracht op achteruit. Voor ouderen met AOW en voor wie werkt en niets te maken heeft met spaarloonregeling, lijfrenteaftrek en extraatjes met de feestdagen, valt de schade mee. Volgens minister De Geus is "een offer" in deze economisch mindere tijden onvermijdelijk. Lastenverlichting om de koopkracht op peil te houden werkt volgens hem alleen op de korte termijn. "Maar wij gaan voor het versterken van het perspectief op werk en duurzaam herstel van de economie, waar we dus op de lange termijn wat aan hebben."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Iedereen moet een offer brengen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken