Bekijk het origineel

Franse auteur staat terecht wegens belediging islam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse auteur staat terecht wegens belediging islam

3 minuten leestijd

PARIJS - In Parijs is gisteren het proces tegen de Franse auteur Michel Houellebecq wegens het beledigen van de islam begonnen.

De schrijver is door vier islamitische verenigingen aangeklaagd omdat hij zou hebben aangezet tot rassenhaat en raciale smaad. In een interview met het literaire tijdschrift "Lire", net na het verschijnen van de roman "Plateforme", zou Houellebecq de islam een dom geloof hebben genoemd.

"De islam is toch wel de domste religie ter wereld", zei Houellebecq volgens Lire tijdens het interview. "Wanneer men de koran leest, valt men steil achterover! De Bijbel is heel mooi, omdat Joden een behoorlijk literair talent hebben", zou de auteur hebben gezegd.

De officier van justitie wil dat de auteur ontslagen wordt van rechtsvervolging. De aanklacht is volgens hem ongegrond, omdat de uitingen van Houellebecq gericht waren op de islam en niet op moslims. Daardoor kan er geen sprake zijn van het aanzetten tot rassenhaat en raciale smaad, stelde de officier van justitie.

Houellebecq verklaarde tegenover de rechter dat hij de islam als monotheïstisch geloof minacht, maar niet de moslims. "Ik heb nooit enige minachting gehad voor moslims, maar wel voor de islam", zei de schrijver. "In werkelijkheid prediken de grondteksten van monotheïstische religies geen vrede, tolerantie en liefde. Het zijn van het begin af aan teksten van haat", aldus Houellebecq. De auteur stelde dat hij het recht had om religies te bekritiseren.

Tevens zei Houellebecq dat de werkwijze van de interviewer en de redactie van Lire "schofterig" was. Zij zouden de uitspraken van de hoofdpersoon uit zijn roman Plateforme -met de naam Michel- hebben toegeschreven aan de auteur. "Het komt neer op het letterlijk absurde idee dat ik Michel ben", aldus Houellebecq. Michel zegt in Plateforme dat er een golf van enthousiasme door hem heen gaat iedere keer dat hij hoort dat een Palestijns kind of een Palestijnse zwangere vrouw wordt doodgeschoten. Het personage is zijn vriendin verloren bij een aanslag door moslimextremisten.

De aanklagers benadrukten voor aanvang van de rechtszaak dat Houellebecq en Lire worden vervolgd wegens de uitingen die tijdens het interview zijn gedaan en vervolgens door Lire zijn gepubliceerd. "Het proces richt zich op datgene wat tijdens een interview is gezegd. Niet op een roman, een mening", aldus de advocaten Hafiz en Devers in een communiqué. "Niet alles kan zo maar gezegd worden", aldus Devers.

De rechtbank transformeerde zich gisteren tijdelijk tot literaire salon. Verschillende vooraanstaande schrijvers, maar ook de literaire redactie van het dagblad Le Monde verschenen voor de rechter om de auteur, die vooral naam maakte met de roman "Elementaire Deeltjes", te verdedigen. Houellebecq kan een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro opgelegd krijgen.

Kort na aanvang van de verhoren werd een groep betogers van de Mouvement National Républicain (MNR), een afsplitsing van de extreem rechtse partij Front National, uit de rechtszaal verwijderd. Zij demonstreerden daar tegen "de censuur van de imams."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Franse auteur staat terecht wegens belediging islam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken