Bekijk het origineel

Uitslag verhalenwedstrijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitslag verhalenwedstrijd

4 minuten leestijd

In de week dat de oproep in de krant stond, druppelden de eerste brieven al binnen, maar tegen het eind van de inzendtermijn kwam de stroom pas echt op gang: soms tientallen per dag. De verhalenwedstrijd die het RD in samenwerking met uitgeverij Kok organiseerde, leverde niet minder dan 212 inzendingen op. Het RD-secretariaat had het druk met het anoniem maken van alle verhalen -de auteursnaam werd afgedekt voordat de tekst in drievoud werd gekopieerd-, zodat de juryleden in alle onbevangenheid aan het beoordelen konden slaan. Pas nadat schrijver Pieter Nouwen, Kok-redacteur Beppie de Rooy en RD-redacteur Enny de Bruijn de toptien definitief hadden vastgesteld, kwamen de namen van de schrijvers op tafel.

Wat leverde de wedstrijd zoal op? In ieder geval tal van verhalen over slechte mannen -dronkelappen, fraudeurs, ontaarde vaders en echtgenoten- en in stilte lijdende vrouwen. Verder een overvloed aan verkeersongelukken, boeven en dieven, oorlog, incest, eenzaamheid en derdewereldleed. Dergelijke onderwerpen staan overigens niet altijd garant voor de beste verhalen. Pieter Nouwen: "Veel schrijvers lijden onder de misvatting dat je, om een dramatisch verhaal te maken, ook iets dramatisch moet laten gebeuren. Terwijl het juist de kunst is om het dramatische zichtbaar te maken in heel gewone dingen."

De jury heeft grote waardering voor de toewijding en de inzet waarmee de inzenders hun heel persoonlijke gedachten aan het papier hebben toevertrouwd - jammer dat het onmogelijk is om afzonderlijk op alle verhalen te reageren. Menig schrijver heeft met hart en ziel aan zijn verhaal gewerkt! Tegelijkertijd gaat het natuurlijk niet om intenties maar om kwaliteit - en in dat opzicht viel er aan de meeste verhalen het nodige te verbeteren.

Heel opvallend was bijvoorbeeld het gebrek aan subtiliteit in veel bijdragen. Psychologisch gezien komen veel schrijvers niet verder dan een zwartwittekening van hun karakters, en de strekking van de gebeurtenissen wordt zo zwaar aangezet dat het effect verloren gaat. Je vertelt met zoveel woorden dat Jan boos is, maar je schept geen situatie waaruit de lezer dat kan merken. Je laat bij wijze van spreken een rode auto over de weg rijden, en je zet er ten overvloede op: Deze auto is rood. Of je wilt zo graag een stichtelijke boodschap overbrengen dat de hele tekst daarop gericht is - en dat gaat meestal ten koste van het verhaal.

Is een schrijver in staat buiten zichzelf te treden, door karakters te verzinnen die anders zijn dan hijzelf? Hoe authentiek komt het verhaal over? Krijgen de personages kleur, kun je je als lezer met ze identificeren? Hoe verrassend is de afloop van het verhaal? Beschikt de schrijver over een goede stijl, dat wil zeggen: weet hij zijn technische trucjes zo goed te verbergen dat de lezer niet eens merkt dat hij ze gebruikt? Allemaal vragen die de juryleden zich stelden bij het lezen van de inzendingen. Vervolgens was de keus snel gemaakt: over de winnende verhalen was de jury opmerkelijk eensgezind.

"Lieve Carla", het verhaal van Els Florijn, valt op door de eenvoud, de concrete details -"Maat achtendertig, stond op de zijkant"-, het verrassende slot, maar vooral doordat het de lezer raakt en bijblijft. Dat laatste geldt ook voor "Nummer zestien" van Marjo Ebbers-van Vuuren, waarin een niet-doorsnee karakter levensecht wordt neergezet, en waarin de lezer met behulp van het sterk geschreven slot als het ware zelf het verhaal moet afmaken. "Bloedsuiker" van Wim Zevenhuizen ten slotte is concreet, verontrustend, en origineel opgebouwd: de lezer kent aan het begin de afloop al, maar blijft toch nieuwsgierig naar de manier waarop de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

De drie geldprijzen (respectievelijk 250, 150 en 100 euro) gaan naar:

1. Els Florijn, Scherpenzeel

2. Marjo Ebbers-van Vuuren, Zelhem

3. Wim Zevenhuizen, Oudewater

Behalve bovengenoemde drie ontvangen ook de volgende zeven inzenders (in alfabetische volgorde) de "Verzamelde gedichten" van Jacqueline van der Waals.

- Liesbeth Blok, Putten

- Christine van Gent, Utrecht

- Janneke Leune, Stolwijk

- Arie Loonstra, Ede

- José Schornagel-Schneider, Lioessens

- Laurens Snoek, Zeist

- Corrie van Steenbergen, Veenendaal

De verhalen van de genoemde tien inzenders zijn te lezen op www.refdag.nl (dossier Verhalenwedstrijd).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Uitslag verhalenwedstrijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2002

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken