Bekijk het origineel

EU eist toegang tot Palestijnse gebieden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU eist toegang tot Palestijnse gebieden

3 minuten leestijd

BRUSSEL/KHAN YOUNIS - De Europese Unie heeft gisteren van Israël volledige toegang tot de Palestijnse gebieden geëist voor humanitaire organisaties.

EU-commissaris voor Externe Betrekkingen Chris Patten zei dat ruim twintig humanitaire missies onder de paraplu van de Unie bij Israëlische controlepunten de toegang was geweigerd, terwijl anderen waren geconfronteerd met langdurige vertragingen. "Israël zou onmiddellijk veilige en onbeperkte toegang moeten geven aan internationaal en humanitair personeel", aldus Patten.

De EU-commissaris kondigde aan dat de EU haar steun aan het VN-bureau voor de Palestijnse gebieden (UNRWA) de komende vier jaar zal verhogen tot 237 miljoen euro. Met het geld worden ongeveer 3,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Syrië, Libanon, de Westoever en Gaza geholpen.

Verschillende gevechten tussen de Palestijnse politie en extremisten van de Palestijnse Hamas-beweging hebben gisteren aan vijf mensen het leven gekost.

Het dodental aan Palestijnse zijde als gevolg van de Israëlische inval gisteren in Khan Younis, in de Gazastrook, is opgelopen tot veertien.

Israëlische troepen, ondersteund door tanks en helikopters, trokken gisterochtend Khan Younis binnen. Vanuit een helikopter werd een raket op een mensenmenigte afgevuurd, waarbij tien van de doden vielen. Van de gewonden zijn er 25 ernstig aan toe.

Palestijnse artsen en ooggetuigen zeiden dat alle doden burgers waren. Een Israëlische legercommandant zei dat onder hen veel gewapende Palestijnen waren, maar gaf toe dat er ook burgerslachtoffers konden zijn. Het is voor het eerst in drie maanden dat er zo veel Palestijnen omkomen bij een operatie van het Israëlische leger. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten bezorgd te zijn over de Israëlische invallen in Palestijns gebied waarbij burgerdoden vallen.

Later beschoten Israëlische soldaten het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, waar zich honderden mensen hadden verzameld om nieuws over hun verwanten te vernemen. Hier werden nog vier mensen verwond, onder wie een 14-jarige jongen en een medischehulpverlener. Het Israëlische leger zei dat het vuur was geopend nadat Palestijnen vanuit het ziekenhuis of de omgeving daarvan mortiergranaten hadden afgevuurd.

De fundamentalistische Hamas-beweging en de Fatah-organisatie van de Palestijnse leider Yasser Arafat verklaarden wraak te zullen nemen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde de aanval een massamoord en riep de internationale gemeenschap op de Palestijnen te beschermen. Erekat zei te geloven dat de aanval gepland was om een bezoek van EU-functionaris Javier Solana aan de regio in de war te sturen.

Volgens de regionale commandant van het Israëlische leger, Israël Ziv, ontmoetten de Israëlische soldaten bij de actie in Khan Younis grote tegenstand van gewapende Palestijnen. Toen de Israëliërs zich wilden terugtrekken, verzamelden de Palestijnen zich in de straten, zei Ziv, en begonnen te schieten en handgranaten te gooien.

Een Israëlische rechtbank heeft gisteren een Palestijn tot levenslang veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op minister van Toerisme Rehavam Ze'evi, een jaar geleden. De man zou de daders met een vluchtauto hebben opgewacht. Die begaf het echter, waarop de schutters met een tweede auto ontkwamen.

Een tweede verdachte, die de daders van onderdak en vervoer zou hebben voo rzien, werd eveneens schuldig bevonden. Zijn strafmaat wordt later vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

EU eist toegang tot Palestijnse gebieden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken