Bekijk het origineel

Videoband Bin Laden in de maak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Videoband Bin Laden in de maak

2 minuten leestijd

DUBAI (AP) - Osama bin Laden leeft en zal binnenkort weer van zich laten horen door middel van een videoband. Een vooraanstaand lid van zijn al-Qaida-netwerk heeft dat in een Arabisch weekblad gezegd.

Door veiligheidsmaatregelen en zijn beperkte bewegingsvrijheid is Bin Laden wat dikker geworden, maar verder verkeert hij in goede gezondheid, aldus Abdel Rahman al-Rashed in het in Londen verschijnende weekblad Al-Majalla.

Correspondent Mahmoud Khalil van Al-Majalla zei gisteren dat hij deze maand een week bezig is geweest om al-Rashed via internet te interviewen. Het had hem een maand gekost om het interview te arrangeren. "Ik stuurde hem elke dag een vraag en wachtte op zijn antwoord voordat ik een nieuwe vraag stelde." Khalil wilde niet zeggen hoe hij met al-Rashed in contact was gekomen.

Al-Rashed verklaarde dat Bin Laden ervoor gekozen heeft om niet op de eerste verjaardag van de aanslagen van 11 september een videoband te verspreiden, omdat hij niet wil dat mensen "de overwinning aan zijn persoon koppelen." Voorts zouden de claims dat hij bij de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan zou zijn omgekomen hem volkomen koud laten. "Hij kiest de tijd van zijn verschijningen niet om zulke claims te weerleggen", zei al-Rashed tegen Khalil.

In het interview ontkende al-Rashed dat al-Qaida banden heeft met het regime in Bagdad, zoals de Amerikaanse regering beweert.

Eerder deze maand zond het Arabische televisiestation Al-Jazeera een bandopname uit waarin een spreker die Bin Laden zou zijn waarschuwde dat de "jeugd van Allah" meer aanslagen tegen de Verenigde Staten in petto zou hebben.

Al-Rashed zei dat al-Qaida een speciaal budget heeft voor "een media-afdeling om zich tot de moslims te richten", die beschikt over experts voor pers-, audio- en videoproducties en internetpublicaties.

De nieuwszender Al-Jazeera heeft een cd samengesteld waarop toespraken van Osama bin Laden staan. Volgens het distributiebedrijf Dar Al Sharq, dat de cd afgelopen woensdag in de Golfstaat Qatar in omloop bracht, is het schijfje een groot succes. Vanuit de hele wereld zouden er aanvragen zijn binnengekomen voor de cd. Het bedrijf verwacht dat het schijfje de komende weken hoog in de hitparade zal terechtkomen.

De VS hebben nog niet gereageerd op de toestemming die Al-Jazeera heeft gegeven voor het bundelen van de Bin Laden-fragmenten, maar heeft de zender in het verleden herhaaldelijk verweten Bin Laden een vrij podium voor zijn radicale opvattingen te verschaffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Videoband Bin Laden in de maak

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken