Bekijk het origineel

Waardig afscheid van Claus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Waardig afscheid van Claus

Ds. Ter Linden: Voor de prins stond geloof gelijk aan doen

4 minuten leestijd

DELFT - Onder de klanken van het Wilhelmus is vanmorgen om 9.40 uur de kist met het lichaam van prins Claus George Willem Otto Frederik Geert, jonkheer van Amsberg, uitgedragen uit Paleis Noordeinde. Om 9.45 uur begon de lijkkoets, getrokken door zes paarden, aan de reis naar de Nieuwe Kerk in Delft. Daar werd de kist, na een rouwdienst die geleid werd door ds. C. A. ter Linden, bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Ook prins Bernhard was bij de begrafenis aanwezig. Aan de arm van zijn dochter prinses Irene betrad hij rond 12.00 uur, samen met andere leden van de koninklijke familie, de Nieuwe Kerk in Delft. De Koningin arriveerde om 12.20 uur, samen met haar zoons en schoondochters. Terwijl het orgel "Erbarm' dich mein, o Herre Gott" van J. S. Bach speelde, werd de kist om 12.30 uur de kerk binnengedragen. Ds. Ter Linden noemde in zijn welkomstwoord de prins een man voor wie "geloof gelijk stond aan doen."

Na koorzang en een gebed, uitgesproken door ds. Ter Linden, las ex-priester Huub Oosterhuis Prediker 12:2-7 in een eigen vertaling. Vervolgens werd gelezen uit de bijbelboeken Genesis en Johannes. Na de overdenking, uitgesproken door Oosterhuis, een goede vriend van prins Claus, werd de kist van de prins bijgezet in de grafkelder.

De staatsielijkkoets werd op haar tocht van Den Haag naar Delft getrokken door paarden die gedekt waren met paarse rouwkleden. Ook de stoffering van de koets was paars. Koningin Beatrix heeft enkele jaren geleden zelf voor deze kleur gekozen. Aan de achterkant van de lijkkoets hing alleen een rouwkrans van het gezin van de Koningin en haar zoons, in de kleuren groen en wit. Ook voor de bloemen in de kerk waren de kleuren groen en wit gekozen, omdat dit de kleuren zijn in het wapen van de familie Von Amsberg. Over de kist van de prins lag de Nederlandse vlag. Langs de hele weg vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag tot aan de Nieuwe Kerk in Delft stond een erehaag van zo'n 6000 militairen uit de verschillende krijgsmachtonderdelen.

Prins Willem-Alexander was, evenals zijn broers, in het zwart gekleed. Hij had er bewust voor gekozen niet in zijn legeruniform aan de plechtigheden deel te nemen.

Achter de lijkkoets reed de zogenaamde bloemenbrik, waarop onder andere kransen lagen van de drie zussen van koningin Beatrix, de vijf zussen van prins Claus en van prinses Juliana en prins Bernhard. Achter de bloemenkoets reed, tot aan het gebouw van Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk, de koets met daarin de drie zonen van koningin Beatrix en prins Claus. Vanaf het instituut waren er drie volgkoetsen. In de eerste zaten de Koningin en prins Johan Friso. In de twee andere koetsen zaten prins Willem-Alexander en prins Constantijn met hun echtgenotes. In Delft zelf was de belangstelling groot, maar niet overweldigend. De eerste bezoekers hadden vanmorgen al heel vroeg hun plaats achter de dranghekken op de Markt ingenomen.

Het is bijna veertig jaar geleden dat Nederland een koninklijke uitvaart meemaakte. De laatste keer dat er een Oranje werd bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft was in december 1962. Toen werd prinses Wilhelmina begraven. Zij had, evenals bij de uitvaart van haar man, prins Hendrik, in 1934, gekozen voor witte rouw. Zowel de dekkleden van de paarden als de aankleding van de lijkkoets en de kleding van de vrouwelijke genodigden was toen wit.

Overigens werd de lijkkoets bij de begrafenis van prinses Wilhelmina getrokken door acht paarden. Bij de uitvaart van leden van het Koninklijk Huis die niet geregeerd hebben, wordt de koets getrokken door zes paarden.

De uitvaart werd door de NOS rechtstreeks verslagen op radio en televisie. De omroep zette voor de verslaggeving 400 mensen in. De plechtigheid werd geregistreerd door tachtig camera's. In de Nieuwe Kerk stonden elf camera's, waarvan één in de nok van de kerk. Ook bij de begrafenis van prinses Wilhelmina, die als een van de eerste grote gebeurtenissen rechtstreeks werd verslagen op de nationale tv, was er een camera boven in de kerk aangebracht. Zowel in Duitsland als in België werd de uitvaart van prins Claus vandaag rechtstreeks uitgezonden.

In de kerk was plaats voor ongeveer 1950 mensen, onder wie 850 persoonlijke genodigden van de koninklijke familie. Zo waren er vertegenwoordigers van diverse vorstenhuizen in Europa. Kroonprins Albert van Monaco, die eerst had aangekondigd ook te komen, zegde op het laatste moment af.

Koningin Beatrix verliet om 11.05 uur per auto Paleis Noordeinde, samen met prinses Máxima en prinses Laurentien. Bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk voegden zij zich bij de stoet, die pas vanaf dat moment een officiële uitvaartstoet werd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Waardig afscheid van Claus

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken