Bekijk het origineel

IRT-informant uit voorarrest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRT-informant uit voorarrest

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de voorlopige hechtenis van IRT-informant Kris J. geschorst. Al lange tijd wordt geprobeerd een kroongetuige in de drugszaak die tegen de Haarlemmer loopt, te horen. Omdat het openbaar ministerie er nog steeds niet in is geslaagd dit te regelen, is het voorarrest van J. en zijn medeverdachten nu opgeheven.

De bezwaren en verdenkingen tegen J. en zijn medeverdachten bestaan nog steeds, benadrukt een woordvoerster van het hof. Maar omdat de behandeling van de zaak naar verwachting nog lange tijd in beslag gaat nemen, is het voorarrest geschorst. J. zit al drie jaar in voorarrest.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde J. vorig jaar tot twaalf jaar cel voor onder meer het leiden van een criminele organisatie en betrokkenheid bij de smokkel van 1200 kilo cocaïne. Zeven andere verdachten kregen toen lagere straffen opgelegd.

De man uit Haarlem werd destijds vrijgesproken van de beschuldiging dat hij als informant van de politie dubbelspel had gespeeld. Het OM verdacht hem er aanvankelijk van dat hij als informant met hulp van corrupte douane- en politiemensen duizenden kilo's cocaïne het land had ingesmokkeld voor criminelen.

Het OM probeert nog steeds de getuige, die zich in Macedonië zou bevinden, te achterhalen. Tot nu toe is dat niet gelukt, erkent een woordvoerder van het landelijk parket. "Uiteraard blijven we hem zoeken."

Pas tijdens het begin van de rechtszaak in hoger beroep vertelde J. het hof achter gesloten deuren dat hij inderdaad als burgerinfiltrant voor de politie had gewerkt. Hij deed dat onder meer voor het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht. Dit IRT werd ontbonden, omdat in het onderzoek naar de opvolgers van de geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma drugs werden doorgelaten: de omstreden Delta-methode.

J.'s advocaat, C. Korvinus, is zeer tevreden over de beslissing van het hof. "We zijn hier al drie jaar mee bezig. Eindelijk gerechtigheid", vindt hij. "Bij de rechtbank in Haarlem bleek al dat de aanklacht dat hij als informant een dubbelrol speelde, onterecht was. Nu staat alleen de drugszaak nog ter discussie. Maar voor deze zaak is justitie in heel grote mate afhankelijk van een getuige met wie een overeenkomst is gesloten en die eerst ook werd verdacht bij deze zaak betrokken te zijn. Deze man is al tijden onvindbaar in Macedonië. Als we die niet op zijn betrouwbaarheid kunnen toetsen, moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard."

De zaak gaat waarschijnlijk pas in april verder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

IRT-informant uit voorarrest

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken