Bekijk het origineel

Nieuwe chef-dirigent respecteert eigen geluid Koninklijk Concertgebouworkest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe chef-dirigent respecteert eigen geluid Koninklijk Concertgebouworkest

3 minuten leestijd

'Amsterdam' heeft een nieuwe chef. De kogel ging woensdag door de kerk. Mariss Jansons zette zijn handtekening onder een contract met het Koninklijk Concertgebouworkest. De benoeming van de dirigent van internationale allure hing al lang in lucht.

De leden van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) kunnen opgelucht ademhalen. In 2004 volgt Mariss Jansons (59) Riccardo Chailly op. De benoeming van de Letse dirigent was hun grote wens. Hij is bij de musici én het Amsterdamse publiek geliefd. "Wij vinden hem héél erg goed. En het komt niet vaak voor dat het hele orkest er zo over denkt. () Jansons verenigt een supercombinatie van een no-nonserepetitiemethode en een enorme bevlogenheid. Hij repeteert volkomen to the point en maakt dat je alles geeft wat je in je hebt", vertrouwde hoboïst Herbers in juni Vrij Nederland toe. "Buitengewoon integer, makkelijk om mee te werken", zegt eerste violist Alex Kerr over de nieuwe dirigent.

Mariss Jansons is internationaal door de wol geverfd en geldt als een groot musicus. Hij dirigeerde vermaarde gezelschappen zoals de symfonische orkesten van Chicago, Boston, New York, Berlijn en Wenen. Ook het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam speelde verschillende keren onder zijn leiding.

Paplepel

Jansons werd in 1943 in Riga geboren. Hij kreeg als zoon van dirigent Arvid de muziek met de paplepel ingegoten. Hij studeerde viool, piano en dirigeren aan het conservatorium in Sint Petersburg, later in Wenen en Salzburg (met Herbert von Karajan). Tot op heden geeft hij les aan de Russische muziekuniversiteit.

In 1979 werd Jansons chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Oslo. Hij zou er ruim twintig jaar de leiding hebben. In die periode groeide het orkest uit tot een internationaal graag gezien gezelschap. In 1997 werd hij benoemd tot directeur muziek van het Pittsburgh Symphony Orchestra. In het seizoen 2003/2004 treedt hij aan als chef-dirigent van het koor en het symfonieorkest van de radio in Beieren (Chor und Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks). Behalve optredens heeft Jansons tientallen cd-opnamen op zijn naam staan met bijna evenzoveel gezelschappen. Met het Concertgebouworkest nam hij de Symphonie Fantastique van Berlioz op.

De dirigent werd diverse malen onderscheiden. Zo kreeg hij in 1995 een Noorse ridderorde vanwege zijn werk voor het orkest in Oslo. In 1999 en 2001 werd hij respectievelijk opgenomen als erelid van de Royal Academy of Music in Londen en het Gesellschaft der Musikfreunde in Wenen, de hoogste eretitel in de muziek in Oostenrijk.

Eigen geluid

De nieuwe chef komt graag naar Amsterdam en voelt zich vereerd voor een orkest als het KCO te kunnen werken: "Dit orkest is een van de grootste in de wereld. Amsterdam is wat muziek betreft een van de toonaangevende steden. Het orkest kent een sterke traditie. Het heeft een zeer eigen geluid. Ik zal in eerste instantie proberen te behouden wat hier is bereikt. Dat is op zich al winst."

Jansons -de zesde chef-dirigent van het KCO na Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink en Riccardo Chailly- zal per seizoen twaalf weken voor het orkest staan: zes in Amsterdam en zes in het buitenland, met een totaal van 35 tot veertig concerten. Voldoende, vindt hij zelf, want je moet routine vermijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nieuwe chef-dirigent respecteert eigen geluid Koninklijk Concertgebouworkest

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken