Bekijk het origineel

Duitsland en VS verbeteren relatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duitsland en VS verbeteren relatie

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, en zijn Duitse ambtgenoot, Joschka Fischer, hebben gisteren gezegd dat de Amerikaans-Duitse betrekkingen "turbulente" tijden doormaken, maar betere tijden tegemoet gaan. Fischer was in Washington om te proberen de betrekkingen te stroomlijnen.

"Ik zou zeggen dat we twee vrienden zijn, twee bondgenoten die soms onenigheid hebben", zei Powell nadat hij met Fischer had gesproken. De VS hebben er volgens hem vertrouwen in dat de problemen zullen worden opgelost. Fischer zei dat dat "binnen de familie" zal gebeuren.

President George Bush weigerde Fischer echter op het Witte Huis te ontvangen. De regeringsleiders van Duitsland en de VS zullen voor de NAVO-top in Praag op 20 en 21 november bovendien niet meer bij elkaar komen.

De betrekkingen verslechterden in september, toen bondskanselier Gerhard Schröder in zijn verkiezingscampagne verklaarde dat Duitsland niet zal meewerken aan een oorlog tegen Irak. Na de verkiezingen, waarin Schröder werd herkozen, bleef hij aan dat standpunt vasthouden. Volgens adviseurs van Bush was de Amerikaanse president vooral kwaad geworden nadat een Duitse minister had gezegd dat Bush net als Hitler aanstuurde op een oorlog om de aandacht af te leiden van de economische problemen in eigen land.

Duitsland blijft nog steeds bij een afwijzing van een militaire aanval op Irak. Fischer zei gisteren in een interview met de Duitse krant Bild dat het standpunt niet is veranderd. Maar Fischer noemde de Duits-Amerikaanse betrekkingen stabiel en goed. "Wat heeft het met anti-Amerikanisme te maken als we duidelijk zeggen dat we een militaire aanval op Irak verkeerd achten?" vroeg hij. In een bondgenootschap van vrije democraten zijn zulke discussies nodig en zinvol. Als daar irritaties door ontstaan, dan zijn het irritaties binnen de familie, aldus Fischer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Duitsland en VS verbeteren relatie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken