Bekijk het origineel

Seriemoordenaar krijgt levenslang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Seriemoordenaar krijgt levenslang

3 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De rechtbank in Groningen heeft gisteren de 61-jarige W. van E. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het doden van drie prostituees. De opgelegde straf is overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

De politie arresteerde Van E. vorig jaar november op verdenking van de moord op de 34-jarige tippelprostituee Sasja Schenker. De verdachte bekende niet alleen dat misdrijf, maar ook het doden van de 23-jarige Michelle Fatol en de 31-jarige Annelies Reinders, in respectievelijk 1993 en 1995. Ook deze vrouwen werkten op de tippelzone in Groningen. De rechtbank kwalificeerde deze twee oudere zaken niet als moord, maar als doodslag. In de zaak-Schenker gaat het volgens de rechtbank wel om moord.

Schenker bezocht Van E. vorig jaar zomer in zijn woning in het afgelegen Groningse gehucht Harkstede. Nadat Van E., naar eigen zeggen in een opwelling, een bierfles op haar achterhoofd had stukgeslagen, ontstond er een gevecht, waarbij Schenker tevergeefs probeerde te vluchten. Van E. wurgde haar, evenals zijn eerdere slachtoffers. Volgens de rechtbank heeft Van E. tijdens de worsteling tijd gehad om na te denken over zijn voorgenomen geweldsdaad. Juridisch vertaald komt dat neer op moord met voorbedachten rade.

Van E. dumpte zijn slachtoffers telkens geheel ontkleed in het water. De rechtbank neemt hem dat kwalijk. Evenzeer rekent het college hem aan dat hij de nabestaanden van de slachtoffers zeer lang in onzekerheid heeft gelaten door de lichamen te laten verdwijnen.

De moorden op de prostituees veroorzaakten "grote maatschappelijke onrust", aldus het vonnis, vooral in het Groningse prostitutiecircuit. Enkele zaken zijn nog onopgelost. De rechtbank duidt het Van E. euvel dat hij, na de moord op Michelle Fatol, is doorgegaan met het bezoeken van prostituees, terwijl hij wist dat hij daarbij in de fout kon gaan. Officier van justitie T. Wiersma zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat de mogelijke rol van Van E. in de moord op prostituee Shirley Hereijers (in 1997) nog in onderzoek is.

Advocate B. Ficq toonde zich gisteren niet verrast door de uitspraak. Zij kondigde aan dat Van E. hoger beroep zal aantekenen. Tijdens het proces heeft Ficq betoogd dat haar cliënt niet voor moord, maar voor doodslag veroordeeld zou moeten worden. De advocate had felle kritiek op de rapportage van twee gedragskundigen, die zich voor hun onderzoek baseerden op oude rapporten. Noodgedwongen, want Van E. weigerde gesprekken. De deskundigen beschouwen Van E. als een psychopaat, bij wie de kans op herhaling zeer groot is. Succes bij een behandeling in een TBS-kliniek achten zij uitgesloten. De rechtbank nam die conclusies over en verwierp de kritiek op de werkwijze van de deskundigen.

In 1975 werd Van E. al eerder veroordeeld wegens twee moorden. In 1990 kwam hij vrij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Seriemoordenaar krijgt levenslang

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken