Bekijk het origineel

Bekentenis in onderzoek aanslag Bali

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bekentenis in onderzoek aanslag Bali

3 minuten leestijd

JAKARTA - De Indonesische politie lijkt een eerste doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar de aanslagen op Bali. Volgens een woordvoerder van de Indonesische politie heeft een eerder gearresteerde man bekend betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

De naam van de verdachte werd door de politie aangeduid als Amrozi. Hij zou kort voor de aanslagen ook de taken hebben verdeeld. De woordvoerder van het onderzoeksteam zei dat de politie denkt dat de aanslag is gepleegd door een zes tot tien leden tellende groep. Woensdag hield de politie een 30-jarige man aan die de eigenaar zou zijn geweest van een busje dat bij de discotheek ontplofte. Hij wordt volgens de woordvoerder van de onderzoekers nog steeds ondervraagd. Zijn verhoor is volgens de woordvoerder van de politie "zeer, zeer nuttig."

Volgens BBC World heeft deze man bekend een van de bommen ook daadwerkelijk te hebben geplaatst, maar dat is door de politie niet bevestigd. Volgens de Indonesische televisie is Amrozi gearresteerd in een islamitische kostschool in de plaatsTenggulun. Volgens het hoofd van deze school heeft Amrozi er een toespraak bijgewoond van Abu Bakar Bashir, de vermeende leider van de moslimgroep Jemaah Islamiyah. Deze zou volgens onder meer de VS en Australië achter de aanslagen hebben gezeten.

Bashir zit vast voor verhoor in Jakarta. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen in 2000. Volgens The Jakarta Post van gisteren is Bashir waarschijnlijk geen Indonesisch staatsburger. De politie denkt dat hij officieel de Maleisische nationaliteit heeft. Bashir verbleef tussen 1985 en 1999 in ballingschap in Maleisië. In die periode zou hij het Indonesische staatsburgerschap hebben verloren. Bashir zou zijn Maleisische paspoort met opzet hebben vernietigd.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde gisteren dat het terreurnetwerk al-Qaida via een verklaring op internet de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Bali heeft opgeëist. Volgens een door CNN vertaalde verklaring meldde al-Qaida dat het netwerk aanslagen op "nachtclubs en hoerententen" in Indonesië heeft gepleegd. CNN berichtte dat al-Qaida voor het uitgeven van de verklaring over Bali een website heeft gebruikt waarop eerder onder meer de aanslagen op een Joodse synagoge in Tunesië en op twee schepen in Jemen waren opgeëist.

Vermoedelijk bevond zich een Amerikaanse burger onder de zes terroristen van het al-Qaida-netwerk die zondag in Jemen de dood vonden toen hun auto door een Amerikaanse raket werd getroffen. Een bron bij de Jemenitische veiligheidsdienst heeft dit gisteren gezegd.

De militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah heeft cellen in heel Zuidoost-Azië en onderhoudt banden met al-Qaida en andere radicale islamitische groepen. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het Filipijnse leger dat het persbureau Associated Press gisteren heeft ingezien.

In het rapport staat dat uit onderzoek is gebleken dat Jemaah Islamiyah beschikt over een fijnmazig net van lokale cellen. Er zouden drie centrale kampen zijn, twee in Indonesië en één in Maleisië. In een kamp op Sulawesi, in het rapport aangeduid als M3, zouden leden van Jemaah Islamiyah, al-Qaida, het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront en de Indonesische Mujahedeen Raad met elkaar in contact komen.

In het legerrapport staat verder een gedetailleerde beschrijving van de organisatiestructuur van Jemaah Islamiyah. De radicale organisatie heeft de afgelopen jaren zeker 140.000 dollar steun van al-Qaida ontvangen, aldus het Filipijnse leger.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Jemaah Islamiyah verboden en de Verenigde Naties hebben de organisatie op een lijst van internationa le terreurgroeperingen geplaatst. De leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir, wordt door de Indonesische politie vastgehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de bomaanslag op Bali. Jemaah Islamiyah streeft naar een groot-islamitische staat in Indonesië, Maleisië, Singapore en deel van de Filipijnen.

De Verenigde Staten hebben in samenwerking met buitenlandse veiligheidsdiensten inmiddels zo'n 2700 personen opgepakt die mogelijk tot het terroristisch netwerk van al-Qaida behoren. Dat maakte de speciale binnenlandse veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush, Tom Ridge, gisteren in Londen bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekentenis in onderzoek aanslag Bali

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken