Bekijk het origineel

Daders Bali wilden dood Amerikanen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Daders Bali wilden dood Amerikanen

2 minuten leestijd

BALI (AFP/DPA) - De hoofdverdachte van de bomaanslag op het Indonesische eiland Bali, Amrozi, wilde zo veel mogelijk Amerikanen doden, om de aanvallen van de VS op Irak en Afghanistan te vergelden.

Dat zei de politie vandaag. Amrozi was bovendien een student van de islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir, die weer wordt verdacht van banden met al-Qaida.

De 40-jarige verdachte, door de autoriteiten alleen Amrozi genoemd, heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de aanslag, waarbij meer dan 190 mensen omkwamen. Hij kreeg onderricht van Abu Bakar Bashir, die nu gevangenzit, en heeft ook toegegeven hem te kennen. Zaterdag is een tweede verdachte aangehouden, de 40-jarige Sylvester Tandean, die Amrozi mogelijk heeft voorzien van explosieven.

Leider Made Mangku Pastika van het multinationale onderzoeksteam naar de aanslag zei vandaag ook dat deze Abu Bakar Bashir medeoprichter is van het militante islamitische netwerk Jemaah Islamiyah (JI) in Maleisië. Dit is de eerste keer dat Indonesië de 64-jarige Bashir direct in verband brengt met deze beweging, die een belangrijk bondgenoot zou zijn van al-Qaida. Maar een duidelijke link tussen de aanslag en Jemaah Islamiyah is er nog niet. En ook niet tussen de aanslag en Bashir.

Volgens Pastika kent ook Indonesië een tak van JI, maar dan onder de naam Indonesische Moedjahedien Raad (MMI), en is deze laatste opgericht door Bashir. "Twee verschillende namen, maar dezelfde ideologie en als gezamenlijk doel het stichten van een islamitische staat", aldus Pastika.

Amrozi zou Bashir meermalen in zijn dorp op Oost-Java hebben uitgenodigd, meldde vandaag de Britse omroep BBC.

Ook assisteerde hij Bashir bij religieuze bijeenkomsten. De politie pakte Amrozi vorige week dinsdag op. De man heeft bekend dat hij eigenaar was van het busje dat, volgeladen met explosieven, in een uitgaansgebied van Bali tot ontploffing was gebracht. Hij zou geen spijt hebben van de aanslag, alleen van het feit dat er veel Australiërs in plaats van Amerikanen zijn omgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Daders Bali wilden dood Amerikanen

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken