Bekijk het origineel

Parlement Iran tegen doodvonnis historicus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Parlement Iran tegen doodvonnis historicus

2 minuten leestijd

TEHERAN (AP) - Het Iraanse parlement heeft gisteren geëist dat het doodvonnis tegen de historicus Hashem Aghajari ongedaan wordt gemaakt.

Twee parlementsleden traden af uit protest tegen de veroordeling van Aghajari, die onlangs de doodstraf kreeg wegens het beledigen van de profeet Mohammed en het in twijfel trekken van de interpretatie van de islam door de heersende Iraanse geestelijkheid.

Parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi sprak van een "walgelijk" vonnis en riep het hoofd van de rechterlijke macht op in te grijpen. Een op zijn initiatief opgestelde brief waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van het doodvonnis, werd ondertekend door 181 van de 290 parlementsleden. Sommige politici zeiden dat Iran zichzelf door het vonnis afschildert als een dictatoriaal land, dat geen mensenrechten en vrijheid kent.

Aghajari, een naaste bondgenoot van de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami, zou zich schuldig hebben gemaakt aan de feiten waarvoor hij is veroordeeld in een toespraak die hij in juni hield op een besloten bijeenkomst in Hamedan in het westen van Iran.

Op de campus van de universiteit van Teheran demonstreerden zaterdag honderden studenten tegen de terdoodveroordeling van Aghajari. De politie blokkeerde de toegang tot de campus. Vrijdag had de grootste studentenbond van Iran ayatollah Ali Khamenei al opgeroepen Aghajari, die een vooraanstaand wetenschapper is, gratie te verlenen.

De studenten in Teheran scandeerden leuzen als: "Executie van Aghajari is executie van de vrijheid". Ze zeiden teleurgesteld te zijn dat Khatami zich niet openlijk tegen het doodvonnis heeft gekeerd. Sommige demonstranten riepen de president op af te treden. Regeringswoordvoerder Abdollah Ramezanzadeh veroordeelde het vonnis zaterdag wel. Na vijf uur beëindigden de studenten hun protest.

De bekendste dissidente geestelijke van Iran, ayatollah Hossein Ali Montazeri, gaf een verklaring uit waarin stond dat niets het imago van de islam méér zou kunnen beschadigen dan de terdoodveroordeling van Aghajari. Montazeri heeft al sinds 1997 huisarrest, wegens het in twijfel trekken van de legitimiteit van de heersende geestelijkheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Parlement Iran tegen doodvonnis historicus

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken