Bekijk het origineel

Relatie kabinet en bonden verstoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Relatie kabinet en bonden verstoord

Vakcentrale FNV breekt overleg over meerjarig akkoord af

4 minuten leestijd

DEN HAAG - De relatie tussen het kabinet en de vakbonden is danig verstoord. De FNV vindt de voorstellen van de regering over de herziening van de WAO "asociaal." Het CNV is boos op minister De Geus van Sociale Zaken omdat hij niet langer een meerjarenakkoord wil met werkgevers en werknemers.

De Geus had de sociale partners afgelopen zaterdag tijdens besprekingen ter voorbereiding op het Najaarsoverleg twee opties voorgelegd om te komen tot een akkoord om de economie uit het slop te halen. De eerste was een veelomvattende overeenkomst voor een langere periode. De werknemers zouden de lonen moeten matigen en in ruil daarvoor deed de overheid toezeggingen op het gebied van spaarloon, pensioenen, Melkertbanen en WAO. De andere optie was een beperkt akkoord voor een jaar. Kern daarvan was dat de sociale partners beloven dat de lonen volgend jaar hooguit stijgen tot het inflatieniveau, dus met maximaal 2,5 procent. In ruil daarvoor stelde de overheid eenmalig 500 miljoen euro beschikbaar voor een verlaging van de WW-premies voor werkgevers en werknemers. De voorkeur van De Geus ging uit naar het meerjarig akkoord.

De FNV heeft de voorstellen voor het meerjarig akkoord gisteren echter afgewezen. Voorzitter De Waal had het "neutraal" voorgelegd aan de aangesloten bonden, maar die wezen het van de hand. De kritiek van de FNV richt zich vooral op het WAO-voorstel van het kabinet. De Geus stelde voor om de WAO-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten in 2005 te verhogen van 70 naar 75 procent. Als voorwaarde stelt de bewindsman dat de instroom van WAO'ers daalt van 100.000 nu tot 25.000 in 2005.

"Die daling komt er als de uitvoering van de WAO goed is. Maar die uitvoering is een chaos. Daar maak ik het inkomen van WAO'ers niet van afhankelijk. De verhoging moet onvoorwaardelijk zijn. De voorstellen van het kabinet zijn asociaal", aldus De Waal. Als het kabinet zijn WAO-voorstellen doorzet, komen er acties, zo dreigde de vakbondsman.

In reactie op het standpunt van de FNV riep premier Balkenende minister De Geus en minister Hoogervorst van Financiƫn gisteren voor spoedberaad bij zich. De Geus noemde het daarna "zeer spijtig" dat er met de FNV geen meerjarige afspraken zijn te maken. Dat er geen breed akkoord komt met de sociale partners over de WAO acht de minister "een gemiste kans. We zijn daar dichter bij geweest dan we ooit zullen komen." De bewindsman wil nu zo snel mogelijk met sociale partners gaan praten over een kortdurend sociaal akkoord voor 2003.

Om te komen tot dat akkoord biedt het kabinet naast de 500 miljoen lastenverlichting pensioenfondsen ruimer de tijd om hun tekorten aan te vullen. Dat hoeft niet binnen een jaar. Daardoor kan een zeer forse stijging van de pensioenpremies achterwege blijven. Verder trekt het kabinet een wetsvoorstel waarin staat dat bedrijven niet een maar twee jaar het loon moeten doorbetalen aan ziek personeel, voorlopig in. Ook komt er extra geld om 10.000 banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te scheppen. Die dienen als alternatief voor de Melkertbanen die volgend jaar verdwijnen. Verder zal het spaarloon niet helemaal worden afgeschaft.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het jammer dat een breed akkoord nu niet tot de mogelijkheden behoort. De werkgevers willen best verder praten over zo'n lang akkoord. Maar dan moet er aan enkele voorwaarden worden voldaan, zoals het afschaffen van de loonbetalingen in het tweede jaar dat iemand ziek is.

Zie verder pag. 13.

Najaarsoverleg

Vervolg van de voorpagina

Het CNV is boos op minister De Geus omdat die zijn voorkeur voor een meerjarig akkoord na de afwijzende FNV-reactie heeft laten varen en nu streeft naar een eenjarig sociaal akkoord. "Ik kreeg een flinterdun mandaat van mijn achterban om door te onderhandelen over een meerjarig akkoord. Dat de minister van standpunt verandert, is onbehoorlijk en onacceptabel", aldus CNV-voorzitter Terpstra. Hij heeft even geen behoefte om opnieuw met het kabinet te onderhandelen.

De werkgevers willen doorpraten over een breed akkoord, maar stellen wel dat ze uiteindelijk liever een eenjarig akkoord hebben dan geen akkoord.

De fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer zijn zeer teleurgesteld over het besluit van de FNV-bonden om geen meerjarig sociaal akkoord te sluiten. VVD-fractievoorzitter Zalm vindt dat de overheid CAO-afspraken met loonsverhogingen boven het inflatieniveau niet voor de gehele sector bindend moet verklaren. Het PvdA-kamerlid Crone heeft begrip voor de opstelling van de FNV. Hij vindt ook dat het kabinet de vakbeweging te weinig heeft geboden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Relatie kabinet en bonden verstoord

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken