Bekijk het origineel

Opnieuw massaal studentenprotest in Iraanse steden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opnieuw massaal studentenprotest in Iraanse steden

2 minuten leestijd

TEHERAN (RTR/AFP) - In Iran hebben studenten gisteren voor de vierde dag op rij gedemonstreerd tegen het doodvonnis van de dissident Hashem Aghajari, hoogleraar aan de universiteit van Teheran.

Bij de universiteit in de hoofdstad betoogden zo'n 5000 studenten tegen de doodstraf voor Aghajari en voor vrijheid van meningsuiting en politieke hervormingen. Dit ondanks waarschuwingen van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider en de machtigste man van Iran, om de protesten met geweld neer te slaan.

Aghajari werd vorige week door een strengislamitische rechtbank tot de strop veroordeeld wegens godslastering, omdat hij het recht van de geestelijkheid om te regeren ter discussie had gesteld.

Vanuit diverse westerse landen, maar ook uit hervormingsgezinde kringen in het land zelf kwamen veel protesten tegen het oordeel van de rechter.

De protesten begonnen afgelopen zaterdag, toen een paar honderd studenten zich in Teheran verzamelden voor een stil protest. Sindsdien zijn de protesten elke dag omvangrijker en feller geworden en betogen studenten ook in andere steden van het land. Hoewel de studenten in Teheran gisteren leuzen riepen als "Dood aan de Taliban, in Kabul en Teheran" en zij politieke leiders beledigden, greep de politie niet in.

De linkse groepering van Aghajari, de Organisatie van Moedjahedien van de Islamitische Revolutie (OMIR), heeft gisteren opgeroepen tot voortzetting van de protesten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Opnieuw massaal studentenprotest in Iraanse steden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken