Bekijk het origineel

Gevonniste Iraniër roept op tot kalmte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevonniste Iraniër roept op tot kalmte

1 minuut leestijd

TEHERAN (AP) - De hoogleraar die in Iran ter dood veroordeeld is wegens het beledigen van de islam en het uiten van kritiek op Iraanse geestelijken van de harde lijn, heeft de studenten die protesteren tegen zijn veroordeling opgeroepen de wet niet te overtreden.

Het doodvonnis tegen Hashem Aghajari heeft geleid tot de grootste protesten in drie jaar tijd in Iran. Duizenden studenten zijn de afgelopen dagen in Teheran de straat op gegaan. Zij eisen dat het vonnis wordt herroepen.

Aghajari, hoogleraar geschiedenis, had in juni tijdens een publieke toespraak in de westelijke stad Hamedan gezegd dat de komende generaties Iraniërs hun eigen interpretatie aan de islam zouden moeten kunnen geven. Hij bekritiseerde daarbij de gevestigde geestelijke leiding die vasthoudt aan oude interpretaties van het geloof.

De kwestie heeft de spanning opgedreven in de machtsstrijd tussen hervormingsgezinden, die meer sociale en politieke vrijheid nastreven, en de conservatieven, die heersen over politie en justitie en de belangrijkste machtsposities in Iran bezetten.

Aghajari riep zijn aanhangers op tot beheersing tijdens een ontmoeting met zijn familie in de gevangenis in de westelijke stad Hamedan.

"Een groep mensen stuurt aan op het opjutten van de studentenbewegingen en daarom moeten zij hun doelen nastreven binnen de grenzen van de wet", zo verklaarde Zahra Behnoudi, echtgenote van Aghajari.

Aghajari gaat niet in beroep tegen zijn vonnis. Die beslissing lijkt bedoeld om de Iraanse justitie uit te dagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Gevonniste Iraniër roept op tot kalmte

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken