Bekijk het origineel

Geen excuses De Waal en Balkenende

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen excuses De Waal en Balkenende

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Premier Balkenende en FNV-voorzitter De Waal hebben elkaar vanmorgen geen excuses aangeboden voor de harde woorden die vorige week over en weer vielen.

Dat zei De Waal vanmorgen nadat hij bij de minister-president op de koffie was geweest. Balkenende had De Waal uitgenodigd om bij te praten over de onderlinge verhoudingen en over het vastgelopen najaarsoverleg.

De Waal betitelde de WAO-voorstellen van het kabinet vorige week als "asociaal." Balkenende noemde in de Tweede Kamer de opstelling van het FNV "onbegrijpelijk", verweet de vakbond het nastreven van eigenbelang en betichtte De Waal van het spelen van spelletjes. De FNV-voorman vond op zijn beurt weer dat dergelijke woorden niet passen "bij de statuur van een minister-president."

De Waal zei vanmorgen dat het gesprek vooral over de inhoud van het vastgelopen najaarsoverleg ging. Volgens hem zijn meerjarige afspraken over loonmatiging, gesubsidieerde arbeid, spaarloon, pensioenen en de WAO "onhaalbaar." De FNV'er wil toezeggingen van het kabinet op het punt van de "asociale" WAO-plannen.

Op de vraag of hij toezeggingen had verwacht, zei De Waal: "Nee, zo'n gesprek was het eigenlijk niet. We zijn nu in een onderhandelingsproces. Ik heb nog eens gezegd waar wij staan. Daarbij heeft Balkenende zeer geleerd gekeken en gezegd dat het allemaal erg moeilijk is."

Het kabinet koerst nu aan op een eenjarig sociaal akkoord. Dat zal volgende week donderdag tijdens het officiƫle najaarsoverleg gesloten moeten worden. Van dat akkoord zal de WAO geen deel uitmaken.

De Waal sprak vanmorgen de verwachting uit dat de FNV vanmiddag de looneis op maximaal 3,5 procent zal stellen. Als het komt tot een sociaal akkoord met het kabinet, de werkgevers en de overige bonden, kan deze eis worden bijgesteld tot 2,5 procent. Dat is het verwachte inflatieniveau en op dat niveau zou het kabinet graag de looneisen willen vastleggen.

Na De Waal kwam CNV-voorzitter Terpstra naar het Torentje van de premier voor overleg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Geen excuses De Waal en Balkenende

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken