Bekijk het origineel

Khamenei ageert tegen doodvonnis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Khamenei ageert tegen doodvonnis

2 minuten leestijd

TEHERAN - De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft de opperrechter gelast het doodvonnis tegen de hervormingsgezinde hoogleraar Hashem Aghajari te herzien, heeft diens advocaat gisteren bekendgemaakt.

Aghajari werd op 6 november door een rechtbank in het West-Iraanse Hamedan ter dood veroordeeld wegens het beledigen van de islam en het uiten van kritiek op Iraanse geestelijken van de harde lijn. Het vonnis leidde tot massale studentenprotesten.

Volgens advocaat Saleh Nikbakht zal Khamenei's bemoeienis met de zaak er zeer waarschijnlijk toe leiden dat het doodvonnis wordt herroepen.

Khamenei pleegt bij rechterlijke beslissingen alleen tussenbeide te komen als een ernstige politieke crisis dreigt of als hij de Iraanse nationale eenheid of veiligheid in gevaar acht. De laatste keer dat hij intervenieerde was in januari, toen hij de vrijlating gelastte van een hervormingsgezind parlementslid, dat was veroordeeld wegens het beledigen van de rechterlijke macht en de zaak was uitgelopen op een confrontatie tussen het parlement en de rechterlijke macht.

Het doodvonnis tegen Aghajari heeft geleid tot de grootste protesten in drie jaar tijd in Iran. Dagelijks gaan duizenden studenten in Teheran de straat op om hun eis kracht bij te zetten dat het vonnis moet worden herroepen.

In Teheran kwam het gistermiddag tot gewelddadige confrontaties tussen studenten en aanhangers van Aghajari enerzijds en islamitische betogers anderzijds. De studenten waren bijeengekomen in een aula van de universiteit om te protesteren tegen het doodvonnis van Aghajari. Zij werden aangevallen door ongeveer 300 voorstanders van het doodvonnis.

Aghajari zei in juni dat de komende generaties Iraniërs hun eigen uitleg aan de islam zouden moeten kunnen geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Khamenei ageert tegen doodvonnis

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken