Bekijk het origineel

Genade

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Genade

2 minuten leestijd

"maar sloeg op zijn borst, zeggende: O, God, wees mij zondaar genadig."

Lukas 18:13

Kwam de belijdenis van deze tollenaar nu uit zijn eigen hoofd of uit het hart? O nee, er was een bovennatuurlijke kracht, die hem aandreef en versterkte. Het is waar, er is niets zo algemeen onder de goddelozen dan met dit zeggen van de tollenaar te spelen: O God, wees mij zondaar genadig. Niet een gevoel wat de zonde is, noch een besef van eigen nood. Doch zulke zondaars zullen met het gebed van de tollenaar zo voorspoedig niet zijn als de tollenaar zelf. Och, arme zondaar, u wilt het gebed van de tollenaar opzeggen en zo'n belijdenis doen. Doet u het wel met een hart als deze tollenaar, met zo'n schrik en eenvoudigheid als hij het heeft gedaan? Zo neen, dan misbruikt u zijn gebed en zijn God. Dan zult u bevinden dat God u en uw gebed verwerpt. Hij zal tot u zeggen: De tollenaar ken Ik , maar gij, wie zijt gij? Zo zal Hij u naakt heenzenden. Het zijn alleen de hongerigen, die Hij met goederen vervult.

Geliefden, ik vind het een van de zwaarste dingen waartoe mijn ziel wordt gebracht: tot God te komen, wanneer ik er gevoelig voor ben gemaakt dat ik zondaar ben. O, dan zou ik wel met duizend tranen tot Hem willen zeggen: O God, wees mij zondaar genadig. Dat zijn zeldzame tijden, die gepaard gaan met een gevoel van Zijn Majesteit en mijn ellende.

John Bunyan,

predikant te Bedford

(De farizeeƫr en de tollenaar, 1775)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Genade

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken