Bekijk het origineel

Air France en Alitalia verstevigen alliantie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Air France en Alitalia verstevigen alliantie

2 minuten leestijd

PARIJS (DPA/AFP) - De luchtvaartmaatschappijen Air France en Alitalia gaan hun banden verstevigen. De directies van beide ondernemingen zijn gisteren akkoord gegaan met een kapitaalvervlechting.

Air France krijgt voor eind januari volgend jaar 2 procent van Alitalia in handen en andersom koopt Alitalia van zijn Franse partner 2 procent.

Met het akkoord willen de ondernemingen, die beide nog in meerderheid in handen zijn van de Franse en de Italiaanse overheid, duidelijk maken dat ze een langdurige samenwerking aangaan.

Air France en Alitalia zitten sinds juli vorig jaar al samen in de SkyTeam-alliantie, waarin ook luchtvaartmaatschappijen als het Amerikaanse Delta Air Lines, het Tsjechische CSA, Aeromexico en Korean Air deelnemen. Ze concurreren daarmee met andere grote allianties in de wereld.

Alitalia was tot het voorjaar van 2000 nog een belangrijke partner van KLM. De samenwerking liep echter spaak, waarna de Italianen toenadering zochten tot Air France. Inmiddels is KLM ook in gesprek met Air France over een verbond, maar de luchtvaartmaatschappij beklemtoont dat ze ook met andere ondernemingen praat.

Air France verklaarde gisteren dat voor eind maart besloten zal worden of SkyTeam ook allianties aangaat met KLM, diens partner Northwest Airlines en Continental Airlines. Samenwerking ligt voor de hand, aangezien Delta Air Lines eerder dit jaar al besloot met Northwest en Continental in zee te gaan.

Air France maakte ook kwartaalcijfers bekend. De nettowinst daalde in de periode juli-september, het tweede kwartaal in het gebroken boekjaar, met 35 procent tot 57 miljoen euro. De sterke daling is vooral veroorzaakt door belastingtegenvallers. Air France werd ook getroffen door een pilotenstaking, waardoor de omzet met slechts 0,9 procent toenam tot 3,24 miljard euro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Air France en Alitalia verstevigen alliantie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken