Bekijk het origineel

Welkom in de wereld van prins Charles...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Welkom in de wereld van prins Charles...

3 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Bedienden die zijn (gratis) tandpasta uit de tube met familiewapen knijpen, zijn op maat gemaakte pakken van de vloer rapen en zelfs wat winst maken op geschenken die hij niet meer wil... Dit is, als je de recente berichten mag geloven, de verwende wereld van kroonprins Charles.

Sinds Paul Burrell, de voormalige butler van prinses Diana, een boekje opendeed over het leven van de paleisbedienden, is de jacht opnieuw geopend op de koninklijke familie en vooral op de naar verluidt weelderige levensstijl van de Britse troonopvolger.

Critici beweren dat Charles er meer dan tachtig personeelsleden op nahoudt die aan elke gril van de prins gehoorzamen en dat zijn trouwe persoonlijke bediende, Michael Fawcett, op vlijtige wijze ongewenste geschenken verkoopt om zo jaarlijks ongeveer 100.000 pond (156.500 euro) aan het jaarsalaris van zijn meester toe te voegen.

Dezelfde critici beschuldigen Charles ook van het misbruiken van het koninklijk zegel, de kleine wapenschildjes op jampotten en zeepverpakkingen, om zo gratis toiletartikelen en andere producten te krijgen. En ze klagen erover dat zijn levensgezel, Camilla Parker Bowles, wordt rondgereden in jurken van Valentino en Versace, allemaal op kosten van de prins.

"Zijn levensstijl zou Lodewijk de Veertiende zelfs extravagant vinden", beweerde de linksgeoriënteerde krant The Guardian. "Zelfs de koningin had geklaagd dat het grotesk was." Het dagblad wilde zijn bronnen niet onthullen.

Woordvoerders van het hof wilden geen commentaar geven op het privé-leven van de prins, maar een woordvoerder van Charles' paleis St. James bestreed de personeelscijfers. Charles zou een kernstaf hebben van zo'n vijftig mensen, maar naar gelang het seizoen kan het precieze aantal schommelen.

De prins, die erg gevoelig is voor openbare kritiek, gaf vorige week zijn persoonlijke secretaris sir Michael Peat de opdracht om een intern onderzoek uit te voeren naar de rol die zijn hofhouding speelde bij de stopzetting van het proces tegen ex-butler Burrell, naar de geschenken die zouden worden doorverkocht en naar de bewering van een voormalig bediende, George Smith, dat hij het slachtoffer was geworden van verkrachting door een van Charles' medewerkers.

The Guardian haalde uit door te stellen dat aan het eind van het jaar, dat de geschiedenis in had moeten gaan als een triomfantelijk gouden jubileumjaar voor koningin Elizabeth II, de koninklijke familie door de mand is gevallen als "een absoluut hiërarchisch en archaïsch instituut dat de 21e eeuw in is geslopen vol van gebulder, gebakkelei, achterbaks gedrag en slechte manieren."

Een van de zaken die Peat zal onderzoeken is of de geschenken al dan niet werden verkocht en of de opbrengst wel of niet werd opgegeven aan de belastingen.

Aanhangers van Charles hebben erop gewezen dat hij geen geld krijgt van de belastingbetaler. Zijn twee huishoudens worden gefinancierd door het lucratieve vastgoed van het hertogdom Cornwall, dat Charles als troonopvolger heeft geërfd. Volgens de laatste berekeningen maakte Charles er een winst op van 6,9 miljoen pond (10,8 miljoen euro), waar hij vrijwillig 40 procent belasting over betaalt.

Critici riepen dat het niet volstaat om het koninklijke jacht af te danken en belasting te betalen. De eerste familie van het land zou haar activiteiten nog meer moeten afslanken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Welkom in de wereld van prins Charles...

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken