Bekijk het origineel

De opkomst van kinderhospices

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De opkomst van kinderhospices

2 minuten leestijd

Het ontstaan van kinderhospice De Glind past in een logische ontwikkeling, vindt directeur Stoelinga. "Die volgt de ontplooiing van de palliatieve zorg voor volwassenen."

De kinderhospice in Barneveld-De Glind is de derde in zijn soort. Het Rode Kruis beheert reeds twee Mappa Mondo-huizen, gezinsvervangende huizen voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Sinds 1997 is er een in Wezep, met negen bedden. Vorige week opende de tweede hospice in Rijswijk zijn deuren en het Rode Kruis overweegt een derde huis te starten. Deze huizen worden geheel privé gefinancierd.

De Glind heet officieel de eerste kinderhospice en heeft een christelijke grondslag. Het Leger des Heils heeft plannen om twee kinderhospices te openen, een in 2003 in een hofje in de Amsterdamse Jordaan, de ander mogelijk in Rotterdam. Een vierde initiator is stichting Ons Tweede Thuis, die eind volgend jaar een kinderhospice wil openen in Aalsmeer.

De laatste drie initiatiefnemers werken samen in een platform waarbinnen ze kennis en ervaring over de palliatieve zorg aan kinderen kunnen uitwisselen, zegt Stoelinga. Doel is ook een landelijke dekking van kinderhospices. Na realisatie van de huidige initiatieven zijn alleen de drie zuidelijke en de drie noordelijke provincies niet bedeeld. Het Rode Kruis doet niet mee aan deze samenwerkingsovereenkomst.

Stoelinga schat dat er landelijk 500 kinderen per jaar moeten worden opgenomen. Wezep neemt er daarvan nu zo'n negentig voor zijn rekening, zijzelf hoopt in De Glind op 100 à 110 opnames uit te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

De opkomst van kinderhospices

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken