Bekijk het origineel

Europa duurder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europa duurder

4 minuten leestijd

Een lekker wijntje in een restaurant tijdens de vakantie? Sinds de invoering van de euro is dat in sommige landen bijna 20 procent duurder geworden. De Kampioen van de ANWB deed onderzoek naar de prijzen in de elf belangrijkste vakantielanden in Europa, voor en na de introductie van de euro. Daaruit blijkt dat de vakantie in het algemeen fors duurder is geworden. Vooral restaurants, terrasjes en hotels vertoonden flinke prijsstijgingen. De Kampioen van januari geeft de bevindingen van de onderzoekers weer. Benzine (euro loodvrij 95) werd overigens niet veel duurder: gemiddeld 1 procent. En koffie hoeft niet meer mee in de kofferbak; in alle onderzochte landen werd een pak goedkoper.

Tachtig vergelijkingen

Veel mensen kiezen nog altijd voor een autovakantie binnen Europa. De ANWB vergeleek tachtig van deze autovakantiegebieden in zijn nieuwste Ledenspecial "80 x Europa". Al bladerend kunnen de bestemmingen gemakkelij k vergeleken worden, want in een zogenaamde bollenbalk krijgen telkens 21 aspecten van een gebied een waardering. Hoe meer bolletjes, hoe hoger de waardering. Wie bijvoorbeeld gewend is zijn wandelvakantie in de Ardennen door te brengen, ontdekt dat hij ook in Slowakije, Denemarken of Zuidwest-Engeland prima uit de voeten kan. Het boek, dat voor 9,95 euro te koop is bij alle ANWB-verkooppunten of is te bestellen via www.anwb.nl, is samengesteld door een team van ervaren reisjournalisten, die een onafhankelijk oordeel geven.

Museumgids

De vijftiende, geheel vernieuwde editie van Nederland Museumland (ISBN 90 66114886) is een beetje anders dan voorgaande versies. Omdat de uitgevers -Stichting Museumjaarkaart en Uitgeverij Inmerc- de gebruiker het hele jaar van betrouwbare en recente informatie wil voorzien, is besloten de tijdelijke tentoonstellingen niet in de gids op te nemen. Men vindt de laatste informatie over exposities voortaan op www.museum.nl. In de gids zijn maar liefst 1225 musea, oudheidkamers, kastelen, dierentuinen en hortussen bijeengebracht. Bovendien ontbreken evenmin de 25 belangrijkste Vlaamse musea, waaronder het indrukwekkende In Flanders Fields Museum te Ieper. Informatie over de vaste collectie, bezoekadres, telefoonnummer, openingstijden, toegangsprijzen en deelname aan de Museumjaarkaart worden keurig vermeld. Ook staat bij ieder museum, indien van toepassing, het internetadres. Nederland Museumland, voor 8,50 euro te koop, bevat drie registers: op plaats, op museumnaam en op soort museum, zodat zoeken snel en gemakkelijk gaat.

Aviodome sluit

Aviodome verdwijnt van Schiphol. Op 6 januari sluit het Nationaal Luchtvaartmuseum. In juli 2003 zet het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome (met een "r" in de naam) bij de luchthaven Lelystad de deur open voor het publiek. Het park wordt vijftien keer zo groot als het huidige expositieterrein op het overvolle Schiphol. Het Biotopia-paviljoen, blikvanger van de Floriade, krijgt in Lelystad een permanente plek. Een oude Duitse (oorlogs)hangar is vanuit Eelde onderweg. Een van de grootste attracties wordt een gesimuleerde vlucht met de befaamde Pelikaan die in 1933 een recordvlucht retour Indië maakte met de kerstpost op tijd heen en de oudejaarskaarten op tijd terug. Het dertig jaar oude Aviodome is tot en met 4 januari dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur en op tweede kerstdag van 12.00 tot 17.00 uur. Zie ook: www.aviodome.nl.

Eten met een astronaut

Het Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida biedt bezoekers dagelijks de mogelijkheid te komen dineren met astronauten. Tijdens de maaltijd kan met de ruimtevaarders worden gepraat. Het aantal plaatsen is beperkt. De kosten bedragen voor volwassenen omgerekend 56 euro, terwijl kinderen tot en met tien jaar voor 36 euro mogen aanschuiven. Reserveren voor "Dining with an astronaut" kan via www.kennedyspacecenter.com.

Automuseum

In het Spaanse Salamanca is het "Museo de Historia de la Automoción" geopend. Het museum aan de Plaza del Mercado Viejo belicht de geschiedenis van de automobiel en toont permanent ruim honderd voertuigen. De collectie is gedeeltelijk ondergebracht in een voormalige romaanse kerk, waaraan een nieuw gedeelte is toegevoegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Europa duurder

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken