Bekijk het origineel

Indiase draagdoek en houten olifant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Indiase draagdoek en houten olifant

Wereldwinkel verkoopt alleen eerlijke producten uit ontwikkelingslanden

4 minuten leestijd

Echt exclusief is de Wereldwinkel in Nunspeet eigenlijk niet. Er zijn tenslotte ongeveer 400 van dit soort winkels in ons land. En toch zijn ze allemaal uniek. Lies van Vliet, voorzitter van het bestuur van de Nunspeetse winkel: "Elke zaak heeft een ander assortiment én we verkopen alleen maar eerlijke producten."

Muts op, sjaal om. Dik ingepakt kijkt een oud vrouwtje bij de ingang van De Wereldwinkel naar binnen. "Kan ik hier mijn pakket ophalen?", vraagt ze. "Ja hoor", stellen de medewerkers haar gerust. "Komt u maar verder. Als we hier van u een krabbeltje mogen, krijgt u een doos van ons." "Wat een verrassing", mompelt ze, en zichtbaar blij schuifelt ze -met doos- weer naar de uitgang."

Ondanks dat het nog redelijk vroeg is, lopen de mensen af en aan. Sommigen voor een cadeautje, maar de meesten komen een kerstpakket ophalen. "De gemeente Nunspeet heeft in samenwerking met een stichting bij ons kerstpakketten samengesteld voor een groep uitkeringsgerechtigden," vertelt Lies van Vliet. "Ruim 200 pakketten zullen de komende dagen opgehaald worden. Op die manier krijgt ons werk weer meer bekendheid."

Wisselende collectie

De Wereldwinkels zijn allemaal aangesloten bij de landelijke vereniging Fair Trade. Daardoor kunnen ze rechtstreeks inkopen bij importeurs die ook bij deze organisatie zijn aangesloten. Lies van Vliet: "Op deze manier kunnen we zelf een eigen assortiment samenstellen en inspelen op de vraag die er in onze plaats leeft."

Sinds twee jaar is de Nunspeetse winkel -draaiend gehouden door dertig vrijwilligers- gevestigd aan de Spoorlaan, vlak bij Super de Boer. "Een ideale plek. Daarvoor zaten we teveel achteraf. Mensen komen nu veel makkelijker binnen. Door de grotere aanloop wisselt onze collectie handgemaakte kunstproducten heel regelmatig. Verder merk je dat nu meer mensen van ons bestaan afweten er ook meer draagvlak en belangstelling voor ontstaat. We hebben bijvoorbeeld veel kerstpakketten geleverd dit jaar."

De omzet van de Nunspeetse Wereldwinkel bestaat voor 40 procent uit foodproducten, zoals koffie, thee, chocolade en broodbeleg. "Mensen kopen die levensmiddelen bij ons in de winkel, maar we leveren deze producten ook veel aan bijvoorbeeld kerken, bedrijven en verenigingen. Producten als bijvoorbeeld koffie zijn wel duurder dan in de supermarkt. Maar dat heeft een duidelijke reden. De koffieboeren 'van de supermarkt' hebben het heel moeilijk. Zij krijgen een veel te lage prijs voor hun producten. Als je Max Havelaar-koffie drinkt, weet je tenminste zeker dat de koffieboer een eerlijk loon gekregen heeft. Soms hoor je wel eens zeggen dat de koffie minder lekker zou smaken. Ons product komt echter uit precies dezelfde landen. Dat zijn echt van die vooroordelen die je steeds weer moet overwinnen."

Waxinelichthouder

Wat de kunstnijverheidsproducten betreft, is de Wereldwinkel goedkoper dan andere winkels. "Het leuke is ook dat de importeur rechtstreeks contact heeft met de producent. Dat bleek een paar maanden geleden nog. Van de zomer kwam er hier een mevrouw binnen die een metalen waxinelichthouder in de vorm van een varken zocht. Die hadden we niet. We hadden er ook nog nooit van gehoord. We hebben de importeur nog voor haar opgebeld. Die wist ook zeker dat er zoiets niet gemaakt werd. Maar wat gebeurde er: Eind november kwam er een grappig varken binnen. Aan de achterkant zat een klepje dat omhoog kon, zo kon het kaarsje in de buik van het varken staan. De producent wilde het best maken toen de importeur ernaar vroeg."

Dat directe contact tussen winkel, importeur en producent is volgens Lies van Vliet een belangrijk aspect van de Wereldwinkel. "In de normale tussenhandel blijft veel geld hangen. Bij ons weet je dat de producent een goede prijs krijgt. Bovendien doe je aan bewustwording bij de klanten. Er is overigens ook een hele groep mensen die hier binnenwandelen voor de exclusiviteit. Voor hen fungeren we als een 'gewone' cadeauwinkel. Daar is niets mis mee. Wat dat betreft zijn we ook druk bezig met professionalisering van de Wereldwinkels."

Allegaartje

Houten olifanten en kleurige babydraagdoeken uit India, houten speelgoed uit Sri Lanka: het assortiment is breed. De artikelen van de Nunspeetse winkel komen allemaal uit landen die door de overheid zijn aangewezen als ontwikkelingsland. "Het gebeurt regelmatig dat we een verzoek krijgen of we bijvoorbeeld willen helpen met een actie van een kerk om glaswerk uit Roemenië te verkopen. Daaraan kunnen we helaas niet voldoen. Ons assortiment zou een allegaartje worden. Bovendien kun je als individuele winkel niet controleren of het geld goed terechtkomt. Onze landelijke vereniging doet dat wel. Verder is juist een langdurige relatie belangrijk voor een producent. Onze importeurs geven ook begeleiding bij het maken van artikelen. Van tevoren krijgen producenten kleurstalen te zien van wat hier de trends zijn. Dat komt misschien wel raar over, maar de artikelen moeten ook verkocht worden, anders hebben de producenten er zelf ook niets aan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Indiase draagdoek en houten olifant

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken