Bekijk het origineel

WAO-instroom vorig jaar verder omlaag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WAO-instroom vorig jaar verder omlaag

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe WAO'ers is vorig jaar gedaald. In 2002 deden 93.704 mensen voor het eerst een beroep op de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dat is een daling met 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de instroom ruim 104.000 werknemers groot was. Dit blijkt uit ramingen van de uitkeringsinstantie UWV. Zij schrijft de daling toe aan de Wet poortwachter, die afgelopen voorjaar is ingevoerd. De nieuwe wet is bedoeld om zoveel mogelijk te voorkomen dat zieke werknemers in de WAO komen. De trend dat jaarlijks meer mensen uit de WAO komen, heeft zich ook in 2002 voortgezet. Desalniettemin komen er jaarlijks nog steeds meer mensen in de WAO dan dat er uitgaan.

Als de huidige ontwikkelingen doorgaan, daalt het aantal mensen met een WAO-uitkering pas in 2005 voor het eerst, zei bestuursvoorzitter T. Joustra van het UWV gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. De kritieke grens van 1 miljoen WAO'ers wordt volgens de huidige verwachtingen niet bereikt, aldus Joustra.

Hij voorspelt dat UWV dit jaar aan 16.000 werknemers extra een WAO-uitkering moet overmaken, waardoor het totaalaantal werknemers in deze regeling eind 2003 uitkomt op circa 990.000. In 2004 neemt het aantal WAO'ers nog licht toe tot 995.000.

De officiƫle eindstand over 2002 heeft UWV nog niet, omdat de cijfers over de laatste twee maanden er nog niet zijn. In oktober steeg het aantal WAO-uitkeringen met 1600 tot 991.900 ten opzichte van september. De uitkeringen werden aan in totaal 978.400 mensen verstrekt. Een aantal mensen krijgt twee, soms zelfs drie uitkeringen omdat ze meerdere banen hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

WAO-instroom vorig jaar verder omlaag

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken