Bekijk het origineel

Modaal gezin levert dit jaar 2 procent in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Modaal gezin levert dit jaar 2 procent in

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Een modaal gezin met twee kinderen heeft dit jaar ruim 2 procent minder te besteden dan in 2002. Deze daling in koopkracht komt vooral door de stijging van de nominale ziekenfondspremie met ruim 90 procent.

"De sterke stijging van de ziektekosten hakt flink in het budget van bijna iedereen", aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gisteren. Ook een fikse stijging van de pensioenpremie zorgt ervoor dat er minder te besteden is.

Het Nibud heeft de koopkracht van diverse gezinssituaties in 2003 nagerekend. Vooral het modale gezin moet volgens het voorlichtingsinstituut aan alle kanten inleveren. Daarentegen blijft de koopkracht van mensen in de bijstand en AOW'ers nagenoeg gelijk.

Het bruto jaarsalaris van een modaal gezin stijgt dit jaar met 2,5 procent naar 28.700 euro. Van de stijging blijft echter weinig over doordat de bruto pensioenpremie circa 30 procent omhooggaat. Ook is het huishouden jaarlijks bijna 700 euro kwijt aan ziekenfondspremie, tegen 360 euro vorig jaar.

Netto houden de modale gezinnen maandelijks 1856 euro over, ofwel 8 euro meer dan in 2002. Maar met de verwachte inflatie van 2,5 procent betekent dit een achteruitgang van 2,1 procent.

Ook de hogere inkomens leveren fors in. Zo daalt de koopkracht van tweeverdieners zonder kinderen, waarbij de ene partner twee en ander één keer modaal verdient, 2 procent. Bij hen slokt volgens het Nibud vooral een 32 procent hogere pensioenpremie veel inkomen op.

Voor de alleenstaande AOW'er met een klein aanvullend pensioen verandert er dit jaar niet veel, mits het pensioen meegroeit met de lonen. Als dit niet gebeurt, dan levert ook deze AOW'er 0,5 procent in.

Een bijstandsgerechtigde met één kind gaat er in 2003 'slechts' 0,2 procent op achteruit. De indexering van de bijstand biedt volgens het NIBUD voldoende compensatie voor de stijging van de ziektekosten. "Maar het is een wankel evenwicht", waarschuwt het voorlichtingsinstituut.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Modaal gezin levert dit jaar 2 procent in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken