Bekijk het origineel

Abvakabo wil Melkertiers normale baan geven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Abvakabo wil Melkertiers normale baan geven

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De vakbond Abvakabo FNV wil dat 20.000 gesubsidieerde arbeidsplaatsen bij gemeenten, in het onderwijs en in de zorg worden omgezet in reguliere banen. Eind vorig jaar hebben de gemeenten al met werkgevers- en werknemersorganisaties afgesproken dat 10.000 zogeheten Melkertbanen in 2003 regulier gemaakt moeten worden.

"Wij willen er na dit jaar dus nog eens 10.000 bij", aldus coƶrdinator arbeidsvoorwaarden R. Paping van de Abvakabo gisteren in Rotterdam. Daar presenteerde hij tijdens een congres over gesubsidieerde arbeid een nieuw stelsel waarmee de Melkertbanen instandgehouden moeten worden.

Volgens Paping zijn de bezuinigingen van het demissionaire kabinet op de stadswachten, klassenassistenten en hulpen in de verzorging een ramp voor de arbeidsmarkt, juist omdat die plaatsvinden in een periode dat het economisch slecht gaat en de werkloosheid oploopt. Bovendien zetten de bezuinigingen de publieke dienstverlening onder druk.

De FNV-bond wil het systeem met huidige WIW-banen (Wet inschakeling werkzoekenden) en ID-banen (Instroom-Doorstroom) grondig op de schop nemen. Eind 2002 waren in Nederland bijna 85.000 mensen aan het werk via een dergelijke baan. Daarop wordt volgens de huidige plannen tot 2006 680 miljoen euro bezuinigd, waarvan het grootste deel in 2003. De Abvakabo denkt het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen te kunnen handhaven. "De bezuinigingen dit jaar kunnen we niet meer terugdraaien, maar ons stelsel is uitvoerbaar als er voor de jaren erna 200 tot 300 miljoen euro bijkomt", stelde Paping.

Behalve in een reguliere baan voor 20.000 Melkertiers worden volgens het stelsel van de Abvakabo 35.000 huidige ID-banen omgezet in gereserveerde banen bij werkgevers, die daarvoor loonsubsidie ontvangen. Ook moeten 25.000 tijdelijke gesubsidieerde banen worden gecreƫerd. Paping: "Die moeten worden gezien als snuffelstages. Ze zijn bedoeld als kennismaking met de arbeidsmarkt en kunnen worden gecombineerd met leren."

Een groep van 10.000 mensen heeft volgens de Abvakabo wel een vaste gesubsidieerde aanstelling nodig. "Er zullen altijd mensen zijn voor wie de afstand tot de reguliere arbeidsmarkt te groot blijft."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Abvakabo wil Melkertiers normale baan geven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken