Bekijk het origineel

Duizend havenarbeiders leggen het werk neer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duizend havenarbeiders leggen het werk neer

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Zeker 1000 havenwerkers hebben vanmorgen in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen het werk neergelegd.

De vakbond FNV Bondgenoten spreekt van een groot succes. De werknemers protesteren tegen het plan van Brussel om het havenwerk te liberaliseren, het Port Package.

De havenwerkers zijn bang dat bij invoering van het plan zeehavens het werk kunnen uitbesteden aan niet-geregistreerd personeel, zoals scheepslui of vrachtwagenchauffeurs. Daardoor komt volgens hen de werkgelegenheid op de tocht te staan.

"Het is een staking tegen de rambedrijfjes in de haven. Met een veel mindere CAO dan die van jullie nemen ze het werk over", zei FNV-bestuurder N. Stam vanmorgen tegen de stakende havenwerkers in Rotterdam.

In de grootste haven ter wereld hebben ruim 200 mensen uit de ochtendploeg het werk neergelegd. Volgens Stam is dit een verassend grote opkomst, maar het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam is niet onder de indruk. "Van de in totaal 6000 man uit de overslag staken er 200", zei een woordvoerder. De vakbond houdt waarschijnlijk broodjes over, stelt hij.

De getroffen bedrijven zijn onder meer Hanno/Uniport, EMO en EECV. De laatste twee zijn het hardst getroffen, want schepen kunnen niet worden gelost. Het containeroverslagbedrijf ECT kan zijn werkzaamheden nog wel uitvoeren, ook al staakt een deel van het personeel.

De havens van Vlissingen en Terneuzen lagen bijna helemaal plat, voor 24 uur. Alleen het kantoorpersoneel is vanmorgen aan het werk gegaan.

In de haven van Amsterdam heeft ruim 300 man het werk neergelegd. Zij zijn bijeengekomen in de terminal van Ceres. Ook zij leggen het werk voor 24 uur neer. Onder meer de bedrijven Ceres, Igma en OBA zijn getroffen door de actie. FNV Bondgenoten probeert nog personeel van andere bedrijven over te halen ook mee te doen aan de staking. Belgische havenarbeiders hebben ook massaal gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden om het werk neer te leggen. De havens van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent lagen al vroeg plat. In Antwerpen zijn de wegen rond de havenbedrijven afgesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Duizend havenarbeiders leggen het werk neer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken