Bekijk het origineel

Tweeduizend havenwerkers staken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tweeduizend havenwerkers staken

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - In de havens van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen hebben gisteren naar schatting 2000 havenwerkers 24 uur het werk neergelegd.

Vakbond FNV Bondgenoten noemt de actie een groot succes. "Solidariteit bestaat nog, ook in 2003", zei voorzitter H. van der Kolk. De stakers protesteerden tegen de invoering van het Europese plan om het havenwerk te liberaliseren, het Port Package. Dit voorstel brengt volgens hen de werkgelegenheid in gevaar.

Als Brussel het plan uitvoert, kunnen zeehavens volgens de FNV het werk uitbesteden aan niet-geregistreerde en goedkopere arbeiders, zoals scheepspersoneel en vrachtwagenchauffeurs. Daardoor ontstaan er ook onveilige situaties. "Het is een staking tegen de rambedrijfjes in de haven. Met een veel mindere CAO dan die van jullie, nemen ze ons werk over", zei FNV'er N. Stam in Rotterdam tegen de stakers.

In Rotterdam legden zo'n 700 havenwerkers het werk neer. Vooral de overslagsector werd getroffen, waarin in totaal 6000 man werkt. Bij EECV en Hanno/Uniport meerden gisteren nauwelijks schepen af. In de Amsterdamse haven staakten 600 werkers. Ook in Vlissingen en Terneuzen had de staking een massaal karakter. Ook in Belgiƫ, Spanje, Finland, Duitsland, Frankrijk en Cyprus werd gestaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Tweeduizend havenwerkers staken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken