Bekijk het origineel

CAO voor schoonmakers rond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CAO voor schoonmakers rond

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De CAO voor de bijna 200.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland is rond. Toch moeten treinreizigers de komende weken op een rommeltje rekenen. Zij lopen het risico in een trein te stappen met volle vuilnisbakken, vieze toiletten en oude kranten op de banken.

Vanochtend maakte de vakbond CNV Schoonmaak, onderdeel van de CNV Bedrijvenbond, bekend in te stemmen met het eindbod van de werkgevers. De CAO behelst 2,5 procent loonsverhoging tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2004. De kinderopvang wordt uitgebreid en de afspraak over de eindejaarsuitkering is verbeterd. Werkgevers en vakbond onderzoeken dit jaar bovendien of er een bereikbaarheidsvergoeding kan komen voor leidinggevenden.

De FNV is het echter oneens met de CAO. De bond blijft stakingen organiseren voor een betere ziekteregeling in de collectieve arbeidsovereenkomst. "Heel vervelend dat de CNV-leden hebben ingestemd", reageerde FNV-bestuurder E. Stam. "We hadden als vakbonden liever samen opgetrokken. De CNV is een relatief kleine bond in de schoonmaak: wij hebben vijfmaal zoveel leden." FNV Bondgenoten kondigde gisteren een estafetteactie aan onder het schoonmaakpersoneel op de treinen.

Circa 25 werknemers van schoonmaakbedrijf Nivo Noord bijten vannacht op het centraal station Leeuwarden de spits af. Hierdoor zullen morgenochtend de eerste vieze treinen vertrekken. Een nacht later nemen 25 schoonmakers van het bedrijf Vlietstra op centraal station Groningen het stokje van hun actievoerende collega's uit Leeuwarden over.

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) hoeft niet met de FNV-bond te praten, omdat ze al een akkoord heeft met de CNV Bedrijvenbond. Dat is formeel voldoende om een CAO tot stand te brengen die door het ministerie van Sociale Zaken algemeen verbindend kan worden verklaard.

Eind vorig jaar legde de OSB een eindbod op tafel voor een nieuwe CAO. In tegenstelling tot FNV Bondgenoten vond de CNV-bond dit bod wel acceptabel genoeg om aan zijn leden voor te leggen.

Vakbondsbestuurder Stam eist vooral een versoepeling van de ziekteregeling van werkgevers in de nieuwe CAO. De circa 200.000 schoonmakers en glazenwassers moeten nu een deel van hun loon of vakantiedagen inleveren als zij zich ziek melden.

Vorige week dinsdag hield FNV Bondgenoten al een eerste stakingsactie onder werknemers in de schoonmaak op en rond Schiphol. Volgens Bondgenoten deden daaraan circa 300 actievoerders mee. OSB-voorzitter H. van Weerdenbu rg was echter weinig onder de indruk van de actie: "Naar onze informatie hebben maar achttien werknemers gestaakt, de rest moet in zijn vrije tijd actie hebben gevoerd."

Een vuist maken naar de OSB is niet gemakkelijk, erkent Stam. "De lage organisatiegraad maakt het organiseren van acties zeker moeilijk." Niet veel van de circa 200.000 schoonmakers zijn namelijk lid van een vakbond. Bondgenoten is naar eigen zeggen met 13.000 leden de grootste in de sector.

De vakbondsbestuurder noemt de "kwetsbaarheid" van schoonmaakpersoneel de belangrijkste reden waarom hij de acties doorzet. De werknemers worden volgens hem gemakkelijk geïntimideerd door hun werkgever. "Het is lager geschoold werk, dat veelal wordt gedaan door mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken en die niet zo makkelijk aan ander werk komen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

CAO voor schoonmakers rond

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken