Bekijk het origineel

Rotterdam geeft vast contract aan Melketiers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdam geeft vast contract aan Melketiers

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat binnen drie maanden 1000 Melkertbanen omzetten in gewone banen in het onderwijs, de zorg, veiligheid en de buitenruimte.

Gisteren hebben staatssecretaris M. Rutte en wethouder J. van der Tak daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Rotterdam is de eerste gemeente die gebruikmaakt van de subsidieregeling die vorig jaar is afgesproken tussen vakbonden, werkgevers en de overheid om 10.000 gesubsidieerde banen wit te wassen. Die afspraak kwam tot stand na grootscheepse protesten tegen het aanvankelijk voorgenomen regeringsbeleid om alleen al in 2003 680 miljoen euro op de gesubsidieerde arbeid te bezuinigen. Dat betekende landelijk een verlies van 20.000 gesubsidieerde banen. Rotterdam zou daardoor ruim 1000 banen kwijtraken. Om gedwongen ontslagen te voorkomen stelde Rotterdam een vacaturestop in.

Het Rijk heeft het echter voor werkgevers mogelijk gemaakt om Melkertbanen om te zetten in gewone banen. Daarvoor krijgt men een eenmalige subsidie van 17.000 euro per baan.

Ook de gemeente Leeuwarden wil alle Melkertbanen behouden. In december had het college van burgemeester en wethouders nog voorgesteld om 260 van de 743 Melkertbanen te schrappen. Omdat er meer geld beschikbaar komt en de werkgevers aangegeven hebben de mensen met een gesubsidieerde baan door te laten stromen naar een reguliere baan, wil de gemeente van de bezuinigings maatregel afzien.

Door de negatieve reacties van de mensen met een Melkertbaan, de werkgevers en de gemeenteraadsleden, hebben Burgemeester en Wethouders nogmaals kritisch naar het besluit gekeken. Bovendien is het landelijk beschikbare budget met 500.000 euro verhoogd, waardoor er nieuwe mogelijkheden voor de gemeente openliggen.

De gemeente handhaaft wel een vacaturestop op de gesubsidieerde banen, onder andere voor het wijkwerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rotterdam geeft vast contract aan Melketiers

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken