Bekijk het origineel

Air France vraagt KLM om samenwerking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Air France vraagt KLM om samenwerking

2 minuten leestijd

AMSTELVEEN - Nauwe samenwerking tussen KLM en Air France is volgens KLM-financieel topman R. A. Ruijter een logische keus. Beide luchtvaartmaa tschappijen lijken elkaar steeds dichter te naderen.

Dat bleek gisteren tijdens een telepersconferentie over tussentijdse resultaten van het bedrijf. KLM en Air France worden in elkaars armen gedreven, nu de Amerikaanse maatschappijen Delta, Northwest en Continental toestemming hebben gekregen om onder bepaalde voorwaarden te mogen samenwerken.

Air France en Alitalia werken namelijk al samen met Delta in de SkyTeam-alliantie. KLM zelf behoort met Northwest en Continental tot de Wings-alliantie. KLM heeft een uitnodiging van Air France gekregen om toe te treden tot het SkyTeam.

De Nederlandse maatschappij noemt een samenwerking noodzakelijk om op de lange termijn te kunnen overleven. KLM wil volgens Ruijter de positie van luchthaven Schiphol als knooppunt zeker stellen. "We willen ervoor zorgen dat het netwerk vanuit Amsterdam intact blijft."

Het is nog onduidelijk onder welke voorwaarden de drie Amerikaanse maatschappijen mogen samenwerken. Daarover bestaat onenigheid tussen het Amerikaanse ministerie van Transport en het departement van Justitie.

KLM-partner Northwest heeft de eerste stap richting SkyTeam al genomen door samenwerking te zoeken met Delta, aldus Ruijter. "Het is duidelijk waar Northwest voor heeft gekozen. Wij zullen nu serieuzer en actiever bekijken wat een samenwerking met het SkyTeam inhoudt."

Ruijter benadrukte echter dat KLM ook met British Airways praat over toetreding tot de Oneworld-alliantie. Daartoe behoort, behalve BA, onder meer American Airlines. Ook de Britten hebben KLM uitgenodigd onderdeel van hun samenwerkingsverband te worden.

Volgens de financieel directeur heeft KLM geen haast. "Dit bedrijf heeft een solide financiƫle basis. Binnen de komende twee jaar hoeven we niet tot een andere alliantie toe te treden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Air France vraagt KLM om samenwerking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken