Bekijk het origineel

Spionagevliegtuig VS neergestort in Zuid-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spionagevliegtuig VS neergestort in Zuid-Korea

2 minuten leestijd

SEOUL (AFP/ANP) - Een Amerikaans spionagetoestel van het type U-2 is gisteren neergestort bij het Zuid-Koreaanse Hwasong even ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Dat meldde een lokale televisiezender gisteren.

De Verenigde Staten hebben al vele jaren U-2-toestellen in Zuid-Korea gestationeerd om onder meer Noord-Korea en de Volksrepubliek China in de gaten te kunnen houden. De piloot van het toestel heeft zich in veiligheid kunnen brengen. Drie Zuid-Koreaanse boeren raakten lichtgewond. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Achtentwintig Noord-Koreanen die er tussen 10 oktober en 22 november vorig jaar in waren geslaagd zich toegang te verschaffen tot de zwaarbewaakte Zuid-Koreaanse ambassade in Peking, zijn vanmorgen vroeg in Seoul aangekomen, waar hun politiek asiel is verleend. De Noord-Koreanen, onder wie een meisje van 3, reisden via de Filipijnen van China naar Zuid-Korea.

De Chinese regering heeft een verdrag met Pyongyang gesloten dat Peking ertoe verplicht Noord-Koreaanse vluchtelingen terug te sturen. Maar uit vrees voor internationale kritiek laat China de Noord-Koreanen vaak vertrekken naar Manilla, vanwaar ze verder kunnen reizen naar Seoul.

Een speciale gezant van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung is vandaag in Noord-Korea gearriveerd. De gezant moet tijdens zijn driedaagse bezoek proberen de nucleaire crisis te bezweren die rond Noord-Korea is ontstaan. Daags voordat Zuid-Korea gezanten naar het noorden stuurt om over de nucleaire crisis te praten heeft Noord-Korea opgeroepen tot "nationale samenwerking" met Seoul. Pyongyang heeft gezegd dat alleen directe onderhandelingen met de VS een oplossing kunnen brengen voor de nucleaire crisis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Spionagevliegtuig VS neergestort in Zuid-Korea

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken