Bekijk het origineel

Saddam: Geen banden Irak met al-Qaida

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saddam: Geen banden Irak met al-Qaida

3 minuten leestijd

LONDEN - Irak heeft geen banden met al-Qaida en ook geen massavernietigingswapens. Dat heeft de Iraakse leider Saddam Hussein in een interview met de Britse vredesactivist Tony Benn gezegd. Het is Saddams eerste interview aan een westerling in twaalf jaar. Het werd gisteravond uitgezonden op het Britse Channel Four en in het programma Zembla op Nederland 3.

"We hebben geen enkele band met al-Qaida. Als we wel een band met al-Qaida hadden en we in die band geloofden, zouden we ons niet schamen om het toe te geven", zegt Saddam in het interview, dat zondag is opgenomen.

Irak heeft geen massavernietigingswapens, zegt Saddam verder. "Dit soort wapens zit niet in kleine pillen die je in je zak kunt stoppen. Het gaat om massavernietigingswapens en het is eenvoudig vast te stellen of Irak ze heeft of niet." De VS en Groot-Brittannië willen een oorlog uitlokken om zo greep te krijgen op de Iraakse olie, aldus de Iraakse leider, die verklaarde dat Irak geen enkel belang heeft bij een oorlog en mee wil werken "aan het vaststellen van de waarheid."

Saddams toon en taalgebruik waren tijdens het interview betrekkelijk gematigd. Hij zei dat de VS het recht niet hebben om in hun eentje op te treden en met andere landen moeten samenwerken om internationale problemen op te lossen.

Tony Benn is oud-parlementariër voor Labour. Hij heeft scherpe kritiek op de Britse steun voor de Amerikaanse opstelling tegen Irak.

Ook volgens de Britse geheime dienst bestaan er geen banden meer tussen de Iraakse regering en het terreurnetwerk al-Qaida. Dat meldde de BBC vanochtend. De Britse omroep baseert zich op een geheim rapport van de inlichtingendienst.

In het verslag, dat drie weken geleden werd opgesteld, staat dat er in verleden wél contact tussen het regime van Saddam Hussein en al-Qaida was. De ontluikende samenwerking zou echter zijn stukgelopen op "onverenigbare ideologieën" en wantrouwen.

Alle ogen zijn nu gericht op wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, vandaag voor de VN-Veiligheidsraad gaat zeggen over mogelijke banden van Irak met al-Qaida. Bronnen bij de Amerikaanse regering zeiden vanochtend dat Powell niet zou gaan dreigen met de "smoking gun" tegen Irak die de Verenigde Staten nodig hebben om veel leden van de raad te overtuigen van de noodzaak van een aanval op Irak.

Wel komt Powell naar verwachting met tot nu toe onbekend bewijsmateriaal waaruit blijkt dat Irak ondanks zijn ontkenningen beschikt over chemische en biologische wapens en banden heeft met terreurorganisaties. Het zou dan gaan om onder meer foto's van mobiele biologische wapens en transcripties van afgeluisterde Iraakse gesprekken.

Van de vijftien leden van de Veiligheidsraad vinden alleen de VS, Groot-Brittannië, Spanje en Bulgarije dat het bijna tijd is voor een oorlog, zo bleek vorige week. De overige elf landen willen dat de wapeninspecties doorgaan, tenzij Powell "onweerlegbare bewijzen" laat zien, zoals de Russische VN-ambassadeur Sergej Lavrov heeft gezegd.

Zie ook pag. 6.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Saddam: Geen banden Irak met al-Qaida

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken