Bekijk het origineel

Noorwegen besluit Krekar uit te wijzen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noorwegen besluit Krekar uit te wijzen

2 minuten leestijd

OSLO - Noorwegen heeft gisteren besloten de Iraakse Koerd Mullah Krekar het land uit te zetten.

De uitzetting vindt volgens minister van Lokaal Bestuur Erna Solberg plaats "met het oog op de nationale veiligheid. Die kan in gevaar komen door de aanwezigheid van Krekar in Noorwegen", zei Solberg.

De Noorse regering wil Krekar zijn vluchtelingenstatus, werkvergunning en reisdocumenten ontnemen en hem naar het noorden van Irak sturen. Solberg zei dat Krekar veilig is in het gebied van de door hem opgerichte groepering Ansar al-Islam in Noord-Irak.

Krekar moet binnen twee weken Noorwegen verlaten. Krekars advocaat Brynjar Meling heeft gezegd de uitzetting te zullen aanvechten voor de rechter. De advocaat gaat ook een klacht indienen bij de immigratiedienst.

De Nederlandse advocaten van Krekar zeiden gisteravond dat het leven van hun cliƫnt in Noord-Irak niet veilig is als gevolg van de dreigende oorlogssituatie. "Als daadwerkelijk vaststaat dat hij Noorwegen wordt uitgezet, zullen wij in Nederland opnieuw aan de rechter vragen om te beslissen dat Krekar alsnog naar Nederland moet worden overgebracht. Hier loopt hij dan geen gevaar, zolang zijn eventuele asielprocedure loopt."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil Krekar morgen horen op de Nederlandse ambassade in Oslo. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie gisteravond. De dienst zou in dat onderhoud extra informatie willen krijgen in het kader van de asielaanvraag van de Iraakse Koerd.

Krekar, die door de Verenigde Staten wordt verdacht van terroristische activiteiten, arriveerde 13 januari in Oslo nadat de Nederlandse regering hem op een vliegtuig naar Noorwegen had gezet. Hij was 12 september vorig jaar in ons land aangehouden tijdens een tussenstop op Schiphol toen hij onderweg was van Iran naar Noorwegen, waar hij sinds 1991 als vluchteling woonde.

Wegens zijn vermeend lidmaatschap van het al-Qaida-netwerk werd Krekar de toegang tot Nederland ontzegd. Hij werd aangehouden omdat Jordaniƫ om zijn uitlevering had gevraagd. Dat verzoek is afgewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Noorwegen besluit Krekar uit te wijzen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken