Bekijk het origineel

Montenegro wijzigt kieswet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Montenegro wijzigt kieswet

3 minuten leestijd

PODGORICA (AP) - Bij presidentsverkiezingen in Montenegro is een opkomst van minstens 50 procent van de kiezers voortaan niet meer vereist voor de geldigheid van de uitslag. Dat heeft het parlement gisteren besloten. Aanleiding tot de wetswijziging vormen de onlangs gehouden presidentsverkiezingen, waarbij oud-premier en huidig parlementsvoorzitter Filip Vujanovic tot twee keer toe overtuigend won. Beide keren was de uitslag echter ongeldig, omdat de opkomst te laag was.

VS zetten Tsjetsjeense groepen op terreurlijst

WASHINGTON (AP) - De Verenigde Staten zetten drie Tsjetsjeense rebellengroepen op de door het land gehanteerde lijst van terreurorganisaties. Dat betekent onder andere dat de tegoeden van de groepen in de VS worden geblokkeerd en dat leden van de groepen de VS niet binnenkomen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend.

Treinen en stations in India krijgen internet

BANGALORE (AP) - Om het reizen per trein voor toeristen aantrekkelijker te maken rusten de Indiase spoorwegen de komende jaren, in ieder geval voor maart 2004, enkele treinen uit met een internetverbinding. Dat zei gisteren directeur Pradeep Kumar van het bedrijf RailTel. Het plan is de reizigers in staat te stellen via internet contact te houden met het thuisfront. Ongeveer 1500 stations krijgen een internetcafé.

"Al-Qaida en Taliban beramen aanslagen"

BAKU (AP) - Afghanistan is een instabiel land en leden van al-Qaida en de Taliban zijn er nog altijd actief. Dat zei de Russische minister van Defensie, Ivanov, gisteren tijdens een bezoek aan de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Leiders van al-Qaida en de Taliban gaan in Afghanistan door met het beramen en plegen van aanslagen, aldus de minister. Bovendien zouden zij nog steeds financiële steun krijgen.

Prikacties bij Duitse spoorwegen

BERLIJN (AP) - Vakbonden van personeel van de Duitse spoorwegen beginnen morgen met een serie korte, lokale stakingen om eisen voor een loonsverhoging van gemiddeld 5 procent kracht bij te zetten. De prikacties beginnen in Noord-Rijnland-Westfalen en zullen zich tot en met donderdag door het land verplaatsen. De acties zullen zeer kort van tevoren worden aangekondigd, zodat het voor reizigers moeilijk wordt alternatief vervoer te regelen.

Djindjic wil Kosovo "federaliseren"

BELGRADO (AFP) - De Servische premier, Zoran Djindjic, heeft zich gisteren uitgesproken voor een "federalisering" van Kosovo. Die Servische provincie staat sinds 1999 onder het bestuur van de VN. De Albanese meerderheid van Kosovo streeft naar onafhankelijkheid, maar de Serviërs in Kosovo hechten aan hun band met Servië-Montenegro. Woensdag had de pas opgerichte Vergadering van Servische Gemeentes in Kosovo zich uitgesproken voor de oprichting van een provincie met twee entiteiten: een Servische, onder rechtstreeks gezag van Belgrado, en een Albanese met substantiële autonomie.

Chinese baby ziet 17 uur na zus levenslicht

HONGKONG (DPA) - Zeventien uur nadat ze van een meisje was bevallen, bracht een vrouw uit Guangzhou, in het zuiden van China, diens tweelingbroertje ter wereld. De moeder had er geen idee van dat ze zwanger was van een tweeling. Dat heeft de editie Hongkong van de krant China Daily gisteren gemeld. De vrouw beviel enkele dagen geleden in een privé-ziekenhuis in Guangzhou van een meisje.

Regering Suriname krijgt onvoldoende

PARAMARIBO (ANP) - De regering-Venetiaan krijgt een dikke onvoldoende van de Surinamers. Zij geven de coalitie Nieuw Front niet meer dan een 3,8. Dat blijkt uit een opiniepeiling in de drie dichtstbevolkte districten, waaronder Paramaribo. Ex-legerleider Bouterse en oud-president Wijdenbosch genieten het meeste vertrouwen van de kiezers. De steekproef onder 925 mensen werd uitgevoerd door het Instituut voor Democratie en Ontwikkeling IDOS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Montenegro wijzigt kieswet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken