Bekijk het origineel

Brein achter aanslagen 11 september opgepakt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brein achter aanslagen 11 september opgepakt

3 minuten leestijd

ISLAMABAD (AP) - In Pakistan is zaterdag Khalid Sjeik Mohammed, een topman van het terreurnetwerk al-Qaida en het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september 2001, aangehouden. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, sjeik Rashid Ahmed, bekendgemaakt. Zijn arrestatie was volgens ingewijde Amerikaanse bronnen het resultaat van nauwe samenwerking tussen de Pakistaanse autoriteiten en de Amerikaanse geheime dienst CIA.

De 37-jarige Mohammed stond op de Amerikaanse lijst van de tien meest gezochte verdachten. Hij geldt na Osama bin Laden en diens rechterhand Ayman al-Zawahri als de derde man in de top van al-Qaida. De Amerikaanse federale recherche FBI had een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

President George Bush reageerde bijzonder enthousiast toen hij het nieuws over Mohammeds arrestatie hoorde van zijn nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. "Dat is fantastisch."

Inmiddels is Mohammed door Pakistan uitgeleverd aan de Verenigde Staten en is hij door Amerikaanse agenten uit Pakistan meegenomen naar elders. Waar Mohammed nu wordt vastgehouden, is niet bekendgemaakt.

Mohammed werd zaterdag gearresteerd in Rawalpindi, in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. In het kader van dezelfde operatie werden een niet nader geïdentificeerde man uit het Midden-Oosten en de 42-jarige Pakistaan Ahmed Abdul Qadoos in de kraag gevat.

De drie verdachten bevonden zich allen in het huis van Qadoos, zeiden de Pakistaanse autoriteiten. Qadoos is lid van de moslimfundamentalistische Jamaat-e-Islami. De uit het Midden-Oosten afkomstige man is samen met Mohammed door FBI-agenten naar elders meegenomen. Ook hij vormt, volgens Pakistaanse zegslieden, een zeer belangrijke vangst.

De arrestatie van het drietal wordt door de Amerikanen gezien als een harde klap voor al-Qaida, dat nu een groot deel van zijn slagkracht zou hebben verloren. Daarnaast wordt gehoopt op nieuwe aanknopingspunten die de jacht op Osama bin Laden, de leider van al-Qaida, kunnen vergemakkelijken. "Je kunt het belang (van deze arrestatie) eigenlijk niet genoeg benadrukken. Het is een fantastische klap die al-Qaida pijnlijk treft", luidde het commentaar van woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis.

De tot Pakistaan genaturaliseerde Mohammed is de oom van Ramzi Yousef, het brein achter de bomaanslag op het World Trade Center van 1993. Mohammeds oudste broer is ook actief in al-Qaida; een andere broer is omgekomen toen hij bezig was een bom te fabriceren en deze voortijdig explodeerde. Mohammed zou zeer goed bevriend zijn met Bin Ladens zoon Saad.

Mohammed wordt in verband gebracht met een hele serie terreurdaden. Afgezien van de aanslagen van 11 september zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van en de moord op Wall Street-verslaggever Daniel Pearl, voor de bomaanslag op een synagoge in Tunesië, waarbij negentien doden vielen en voor een aantal, overigens verijdelde aanslagen, op Amerikaanse doelen in de Filipijnen.

Mohammed wist vorige week nog ter nauwer nood aan arrestatie te ontsnappen. Toen deden agenten van de Pakistaanse veiligheidsdienst, in samenwerking met de CIA en de FBI een inval in een huis in Quetta, in het zuidwesten van Pakistan. Bij die inval werd wel een Egyptische verdachte gearresteerd.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf is voor de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot in hun strijd tegen het internationale terrorisme. Musharraf heeft eerder gezegd dat in het kader van die strijd enkele FBI-agenten in Pakistan opereren, voornamelijk om informatie te verzamelen over het reilen en zeilen van uit Afghanistan gevluchte leden en aanhangers van al-Qaida of het voormalige Taliban-regime.

Volgens de Pakistaanse politie zijn sinds de strijd tegen het terrorisme werd begonnen bij iedere arrestatie van enige betekenis FBI-agenten betrokken geweest. Tot dusverre heeft Pakistan al ruim 420 verdachten aan de VS uitgeleverd.

De tot zaterdag grootste vangst betrof de arrestatie, vorig jaar maart, van de vermoedelijke financier van al-Qaida, Abu Zubaydah. Deze in Saudi-Arabië geboren Palestijn werd bij een inval in de Pakistaanse stad Faisalabad in de kraag gevat. Hij gold als verbindingsman tussen Bin Laden en veel van de operationele cellen van al-Qaida.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Brein achter aanslagen 11 september opgepakt

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken