Bekijk het origineel

Aegon stelt financiële wereld flink teleur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aegon stelt financiële wereld flink teleur

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Verzekeringsconcern Aegon heeft gepresteerd zoals aangekondigd. De nettowinst na belastingen is conform de in november uitgesproken verwachting gedaald met 35 procent tot 1,55 miljard euro. Toch reageren beleggers en analisten teleurgesteld. Het aandeel Aegon kreeg forse klappen op de beurs en leverde gisteren 10,5 procent in.

Al in juli vorig jaar waarschuwde bestuursvoorzitter Don Shepard -heel ongebruikelijk voor het bedrijf dat steeds waarmaakte wat het beloofde- dat de winst 30 tot 35 procent lager zou zijn dan over 2001. In november werd dit door financieel topman Jos Streppel bevestigd: het jaarresultaat zou 35 procent lager zijn. Op het eerste gezicht lijkt het concern dus precies naar verwachting te hebben gepresteerd.

Toch is daar bij beter toezien het een en ander op af te dingen. Zo valt het op dat de belastingdruk aanmerkelijk lager ligt dan in 2001: 19 procent in plaats van 28 procent. Was die hetzelfde gebleven, dan had Aegon een nettowinst van 1,38 miljard euro behaald, een achteruitgang van 42,5 procent.

Ook heeft de verzekeraar, net als in de jaren ervoor, het resultaat opgekrikt door uit de gerealiseerde beleggingswinsten van voorgaande jaren 758 miljoen euro vrij te laten vallen en die toe te voegen aan het jaarresultaat van 2002. Terecht wordt deze manier, voorheen ook altijd door ING toegepast, bekritiseerd.

Aegon kondigde gisteren aan er mee te stoppen na dit jaar. Op 1 januari 2005 moet het concern de International Accounting Standards in de boekhouding gaan toepassen, waardoor deze werkwijze verboden is. Gerealiseerde resultaten moeten dan op de winst-en-verliesrekening worden opgenomen in de periode waarin ze ontstaan. Over 2003 verwacht de verzekeraar nog één keer op deze manier 450 miljoen euro aan de nettowinst toe te voegen.

Een andere kanttekening bij de nu gepubliceerde nettowinst ligt in de extra voorzieningen van ruim 1,7 miljard euro die het verzekeringsconcern in 2002 moest nemen, 1 miljard meer dan het jaar ervoor. Het grootste deel ervan (817 miljoen euro) kwam voor rekening van een voorziening tegen kredietrisico's in de Verenigde Staten. Alleen al in het vierde kwartaal moest er 219 miljoen euro opzij worden gelegd voor Amerikaanse bedrijven die over de kop gingen. Op 31 december 2002 bedroeg het saldo van de deze stroppenpot nog maar 281 miljoen euro.

In Nederland moest vorig jaar 482 miljoen euro worden uitgetrokken om de uitkering aan beleggers op producten met een gegarandeerde opbrengst te kunnen betalen. Gezien de huidige beursontwikkeling moet Aegon in 2003 opnieuw behoorlijke bedragen daarvoor opzij leggen.

Een voorziening vormen voor eventuele schade-uitkeringen aan gedupeerde Legio Lease-beleggers vond financieel topman Streppel "niet nodig." De verzekeraar ziet kennelijk het proces met Dexia Bank Nederland -sinds enkele jaren het moederbedrijf van Legio Lease- met groot vertrouwen tegemoet.

Dan is er nog het Ahold-debacle. Aegon is, net als ING en Fortis, grootaandeelhouder in het supermarktconcern met een belang van 1 procent gewone en 4 procent preferente aandelen. De verzekeraar moest daarop begin vorige week een verlies -weliswaar nog op papier- incasseren van 150 miljoen euro. Een gevoelige klap.

Kunnen zulke onregelmatigheden bij Aegon voorkomen, dat immers ook meer dan de helft van zijn omzet in de VS behaalt? Topman Shepard: "Ik denk dat wij de goede mensen op de juiste plek hebben zitten. Ons Amerikaanse management zit er al langere tijd. Ik heb er vertrouwen in dat die problemen niet voor zullen komen."

Eén lichtpuntje is dat alle bedrijfsonderdelen, hoewel overal de resultaten fors achteruitgingen, nog steeds winstgevend en gezond zijn. Dat betekent onder andere dat de solvabiliteit op een redelijk niveau ligt. Streppel: "Twee keer het wettelijk vereist minimum."

Over 2002 zei Shepard dat het "een erg zwaar jaar was." Dit jaar kon nog wel eens heel wat moeilijker blijken te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Aegon stelt financiële wereld flink teleur

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken